Szilvás gombóc mákkal, na ilyet se hallottam még eddig. Pedig milyen jól néz ki és amiben gyümölcs is és mák is van az csak jó lehet. A szilvához egyébként is nagyon jól illik a mák. Ezt ki kell próbálni!
Szilvás gombóc mákkal receptje
Illésné Nagy Mária ajánló sorai:
„Az alapreceptje majdnem ugyanaz mint a Jucó gombócáé, de nálam a zsír és a búzadara mennyisége más… én erre esküszöm!
Szilvás gombócot készítettem, de megmutatom a sárgabarackosat is: pirított zsemlemorzsában és mákos kéregben. Sokan ismerik a darált mákba forgatottat és sokan még nem is hallottak róla. Érdemes kipróbálni akár barackkal, akár szilvával töltve. Hihetetlenül finom!
A recept nagyon régi, egy kedves szomszéd nénitől, Kató nénitől tanultam az elkészítését.
Sajnos ő már nincs közöttünk, de a receptje remélem örök emléket állít neki.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya,
- 2 félmarék búzadara,
- 1 félmarék zsír,
- 2 felvert egész tojás,
- csipet só,
- annyi liszt, hogy összeálljon, de lágy tésztát kapjunk, ez kb. 20 dkg,
- magozott szilva, felezve,
- fahéjjal elkevert nádcukor,
- a hempergetéshez: pirított zsemlemorzsa vagy mák
Szilvás gombóc mákkal elkészítése
A burgonyát, megfőzzük, átnyomjuk burgonyanyomón, langyosra hűtjük. A hozzávalókkal összeállítjuk. Nem szoktam kinyújtani, mert feleslegesen sok lisztet vesz fel, ezért adagokat veszek ki belőle, közepébe fél szilvát teszek, elötte fahéjjal kevert nádcukorba mártom, összegömbölyítem a tésztát.
Vizet forralok, egy nagy csipet sóval és főzni kezdem a gombócokat. Több adagban készítem, ha feljön a víz tetejére még főzöm, érdemes egyet kivenni, elvágni és ellenőrizni, hogy megfőtt – e.
Pici olajon zsemlemorzsát pirítok és a kifőtt gombócokat beleforgatom.
Forrón tálalom, fahéjjal elkevert porcukrot kínálok mellé.
Nagyon, nagyon finom…hála a netnek már sokan ismerik .Ebből a tésztából nudlit is készíthetünk.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp: szilvabefőttel vagy fagyasztott szilvával is elkészíthető a recept/barackkal, bármilyen lekvárral…stb.
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!