A szegedi cipó vagy szegedi vágott cipó egy egyszerű és gyors péksütemény. A kétféle liszt és a további alapanyagok felhasználásával kitűnő szendvicsekhez való cipócskák készíthetők.
Szegedi cipó – szegedi vágott cipó receptje
Hozzávalók – 4 cipóhoz
- 300 g finomliszt,
- 200 g rétesliszt,
- 2 dl tej,
- 4 kanál étolaj,
- 1 csomag porélesztő,
- 1 kávéskanál só,
- 1 kanál tejföl.
Elkészítése
- A liszteket összekeverjük az élesztővel, megsózzuk.
- A közepébe egy lyukat készítünk, amibe először beleöntötjük az olajat, majd a tejet, végül a tejfölt is.
- Alaposan összedolgozzuk. Kézzel is dagasztahtjuk vagy géppel is csinálhatjuk.
- Fél órán át konyharuha alatt kelesztetjük.
- Újra összedagasztjuk, és ismét fél órát kelesztjük.
- A tésztát négy felé osztotjuk, és mindegyikből kisebb cipókat formálunk.
- Nyújtófa nélkül, ököllel kilapogatjuk a tésztákat, majd mint a leveles tésztát, felhajtogatjuk: fentről, alulról, majd mindkét oldalról.
- Újra kilapjuk ököllel.
- A két szemben lévő oldalon lévő tésztát ismét felhajtottam.
- Megfordítottam a tésztát, hogy a hajtogatott felület kerüljön alulra.
- Mind a négy golyóból egyenként cipócskákat formáltam.
- Kilisztezett tepsire raktam a cipókat, majd minden cipót a tetején két helyen bevágtam.
- Vízzel megspricceltem, majd előmelegített sütőbe tettem.
- A sütő aljára egy kisebb, vízzel teli edényt tettem.
- Amikor a cipócskák aranybarnára sültek, még egyszer megspricceltem őket.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Wolf Mártának!