Az ősz nem múlhat el sütőtök nélkül. Egyszerűen megsütve is nagyon finom és egészséges táplálék, de emellett nagyon sok más módon is felhasználhatjuk. Készülhet belőle például krémleves, sütőtökös túrótorta lisztmentesen vagy mint jelen esetben, sütőtökös golyó. Ezutóbbit, aminek a receptjét most mutatom, még sütni sem kell. Nagyon hamar összeállítható és a család ízlése szerint forgathatjuk valami darabos finomságba.
Sütőtökös golyó receptje
Nyitott kertnapok alkalmával nemcsak a Zöld pagonyról szól a szombat .. Kulináris élvezeteknek is átadhatják magukat a kedves Látogatók. Most, ősz lévén sütőtökös golyók voltak terítéken. – írta Sinka Erika a recept mellé.
A sütőtökös golyó azért is jó recept, mert akár egy kevésbé ízletes sütőtökből is készíthetjük. A belekerülő fűszerek és finomságok ugyanis garantáltan megadják neki az ízt.
Hozzávalók
Golyóalaphoz
- 500 g sült tök kikapart, pürésített húsa,
- 250 g darált háztartási keksz,
- 100 g pirított és/vagy darált tökmag,
- 100 g barnacukor, nádcukor, vagy porcukor,
- 150 g darált és/vagy vágott, pirított dió,
- sárgabarack lekvár,
- 80 g puha vaj,
- kevés tejszín,
- méz ízlés szerint,
- rum, vagy rumaroma,
- vanília,
- mézeskalács fűszerkeverék,
- étcsokoládé darabok.
Forgatáshoz:
kókuszreszelék, csokidara, kakaópor, pirított, darált tökmag, darált dió … vagy bármi, ami ízvilágunknak tetszik.
Sütőtökös golyó elkészítése
- A sütnivaló tököt a szokásos módon megsütjük.
- Ha kihűlt, kikaparjuk a sütőtököt a héjából és pürésítjük.
- Az alapanyagokat egy tálba tesszük és kézzel alaposan összedolgozzuk.
- Végül beleforgatjuk valami darbos finomságba, pl. kókuszreszelék, csokidara, stb.
Tipp: csokimázzal is tökéletes!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Sinka Erikának!