A spárgás papucs leveles tésztában sült finom spárgát, sonkát és sajtot rejt. Előre gyártott leveles tésztával készítve gyors és fenséges finomság.
Illésné Nagy Mária ajánlása: „A leveles tésztát csak szeretni lehet! 😘
Számtalan édes, sós sütemény alapja, különböző fogásokhoz nagyszerűen felhasználható. Tölthetünk, csomagolhatunk bele bármit, gyümölcsöt, zöldséget, húsokat…stb. stb.
Most egy nagyon finom spárgával készült, borzasztó egyszerű változatát ajánlom. 😋”
Spárgás papucs hozzávalói (6 darabhoz)
- 1 csomag előre kinyújtott leveles tészta (rengeteg helyen kapható, én pl. Lidl – ben vettem),
- 6 szelet füstölt, szárított fekete erdei sonka (vagy Serrano, Pármai, stb),
- 6 szelet Gouda sajt (vagy tetszőleges fajta),
- 18 darab zöld spárgasíp (vagy fehér, lehet vegyesen is),
- 1 nagy csipet só
- 1 nagy csipet cukor.
Lekenéshez a tetejére:
- 1 tojássárgája,
- pici tejszín.
Spárgás papucs elkészítése
- a spárgasípokat eltörjük (a roppanási résznél),
- az alsó részüket vékonyan meghámozzuk,
- sós – cukros vízben 2 percig előfőzzük,
- kiemeljük,
- hideg vízbe tesszük,
- a sütőt 220 fokra előmelegítjük,
- a kész leveles tésztát kitekerjük,
- a saját papírján hagyjuk,
- 6 négyzetre felvágjuk,
- egyenként megtöltjük a tésztákat,
- a tésztára először egy sajtszeletet fektetünk,
- majd erre átlósan feltesszük egy sonkaszeletet,
- majd a spárgából is 3 – 3 darabot szintén átlósan ráfektetünk,
- a tojássárgáját pici tejszínnel elkeverjük,
- a leveles tészta egyik oldalát ráhajtjuk a spárgára,
- pici tejszínes tojással megkenjük (így jobban rátapad a másik tésztarész),
- ráhajtjuk a szemben lévő tésztát,
- végül a tetejét is lekenjük a tojással,
- egy tepsibe sütőpapírt fektetünk,
- erre rakosgatjuk a „papucsokat” egymástól kellő távolságra, mert szépen megnőnek majd,
- 220 fokos sütőbe tesszük,
- szép pirosra sütjük.
Picit hagyjuk lehűlni, ezután önmagában vagy egy friss salátával fő fogásként is fogyaszthatjuk.
Nagyon finom, aki szereti a spárgát, annak kedvére való lesz, biztosan állítom! 😉
Jó étvágyat kívánok! 🍽
Tipp: lehet előfőzés nélkül is beletenni a spárgát, kipróbáltam úgy is, egy picit fonnyadt hatású és enyhén rágós lesz. Előfőzéssel sokkal élvezetesebb…
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!