Sóskamártás, sóskaszósz vagy sóskafőzelék, hívhatták bárhogy gyerekkoromban, én nem szerettem. Pedig alapvetően imádtam a főzelékeket, mártásokat és szószokat. Sőt az egyik kedvenc ételem a spenót volt. Persze nyersen imádtam a sóskát, na de mártásnak…
Sóskamártás
A kerti sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó évelő, lágyszárú levélzöldség. Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában, Ázsiában és Chilében is.
Sóskamártást is sokan sokféle képen készítik. Az itt megosztott recept szerinti mártás habarással készül és egy kicsit édeskés mártást eredményez. Aki inkább savanyúbban szereti, csökkentse a cukor mennyiségét.
Hozzávalói
- 25 dkg sóska,
- 1 dl víz,
- 1 evőkanál olaj vagy zsír,
- 1 csipet só,
- 3 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál finomliszt,
- 3 evőkanál tejföl,
- 1 db tojás (el is maradhat).
Elkészítése
- a sóskaleveleket megtisztítjuk, középső, vastag erét a szárával együtt eltávolítjuk és alaposan megmossuk,
- egy lábosban feltesszük főni a vízzel,
- hozzáadjuk az olajat, a sót és a cukrot,
- közepes lángon kb. 3-5 percig főzzük,
- közben elkészítjük a habarást,
- ehhez a lisztet elkeverjük a tejföllel és a tojással, ez utóbbi el is maradhat, viszont akkor még egy kanál tejfölt adjunk hozzá,
- behabarjuk és még további 2-3 percig, alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzzük.
Feltétként pörköltet vagy tojást adhatunk hozzá.
Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak.