Site icon Balkonada

Sós karamellöntet alaprecept

Mindig is imádtam a karamellt. Gyerekkoromban többnyire teát ittunk a reggelihez, de télen, ha fájt a torkom, akkor a karamellás tej volt a gyógyszer. Imádtam és emlékeim szerint igen sokat fájt a torkom. Szerencsére nem úgy igaziból, csak egy kis karamellás italért. A sós karamellöntet viszont csak felnőttként került a látókörömbe. Azóta erre is rákattantam.

Mai napig imádom a karamellt minden formában és sós változatban is. Még hangulatjavítónak is jó. Percek alatt megpirul a cukor, aztán mehet hozzá a tej és pikk-pakk kész is finom vigasztaló édesség.

A cukor karamellizálása egyébként is jó módszer. Gyakran alkalmazom gyümölcsös öntetek készítésekor, de még párolt vörös káposztához is. Ez utóbbiról azt hittem, már rég megosztottam a receptjét, de most rádöbbentem, hogy nem. Azért majd igyekszem.

Régóta tudom, hogy egy kicsi só minden ételbe kell, még az édes süteményekbe is. A só nagyon jól kiemeli az egyéb ízeket, így módjával alkalmazva kiváló bármilyen édes ételben is. Nem is értem, miért nem nekem jutott eszembe a sós karamellöntet megalkotása. Hisz annyira nyilvánvaló.

Egy kis sós karamellel sokféle süteményt, pohárkrémet megbolondíthatunk, fagylaltra is kitűnő. Na de ne beszéljünk róla, hanem csináljuk!

Sós karamellöntet hozzávalói

Sós karamellöntet elkészítése

Üvegekbe öntve akár két hétig is eláll a hűtőben.

Míg írtam a receptet eszembe jutott, hogy ezt az öntetet akár tejszínes krémlikőr formában is el tudom képzelni. Hamarosan ki is próbálom.

Exit mobile version