A sajtgombóc leves nagyon finom, különleges és egyszerűen elkészíthető. Ünnepi alkalmakra is kiváló választás, biztos, hogy a család kedvence lesz. Sajtimádóknak kötelező elkészíteni.
A sajtgombóc levesben az a különleges, hogy szakítunk a hagyományokkal és nem a szokásos módon pirítós kenyeret adunk hozzá, hanem sajtos gombócok kerülnek az amúgy is sajtos levesbe. Persze aki szeretne, pirítóst is ehet hozzá, de egy kis sült zöldségszalmával is megbolondítható.
Wolf Márta ajánlása: „Nagyon finom, különleges és egyszerűen elkészíthető. Nálunk sokszor ez a karácsonyi leves.”
Sajtgombóc leves hozzávalói
- 2 liter tyúkhúsleves (kockából -is- lehet csinálni),
- 2 db kempingsajt (műanyag fehér henger formájú sajtkrém),
- 2 evőkanál gríz,
- 2 egész tojás,
- kb. 20 dkg reszelt sajt (trappista vagy hasonló),
- só.
Elkészítése
- a húslevest felforraljuk,
- a 2 db kempingsajtot belenyomjuk,
- simára elkeverjük,
- szükség szerint sózzuuk,
- legalább 10 percig lassan forraljuk,
- a grízt, tojásokat és a reszelt sajtot összekeverjük,
- gyúrjuk,
- kb. 2-3 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle a kezünkkel,
- beletesszük a forrásban lévő levesbe,
- ha feljönnek a tetejére kész a leves.
Tipp: A fűszeresebb ízek kedvelő bátran adhatnak hozzá fokhagymát, borsot és szerecsendiót is, hisz ezek mindegyike nagyon jó ízesítője a sajtos ételeknek. Tálaláskor friss petrezselymet vagy sült zöldségszalmát is tehetünk rá. Ez utóbbinak az elkészítési módjáról a sajtkrémleves receptjénél olvashatsz.
Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!