Ha még mindig akad egy kis hely a spájzban a polcon és még nem lett eleget a télire való zöldésg elrakásból, akkor neked hoztam a mai receptet. A csupa vitamin ropogós saláta télire eltéve mindig kéznél lesz, ha valami finom savanyúságot, salátát kívánna a család.
Ropogós saláta télire receptje
Kovács Veronika olvasónk egy orosz receptből fordította a kitűnő téli svanyúság hozzávalóit és elkészítésének módját.
Hozzávalók – 3 db 1 literes befőttes üveghez
- 1 kg zöld paradicsom,
- 1 kg uborka,
- 500 g káposzta,
- 300 g hagyma,
- 300 g sárgarépa,
- 250 g kaliforniai paprika,
- 1 db erős paprika,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 40 g petrezselyem,
- 40 g kapor,
- 2 evőkanál só,
- 4 evőkanál cukor,
- 5 evőkanál 10%-os ecet,
- 1 dl növényi olaj,
Ropogós saláta téli elkeszítése
- A paradicsomot kettévágom, a szárát kivágom és feldarabolom.
- az uborkát karikákra vágom,
- a sárgarépát és a káposztát lereszelem,
- a hagymát félkarikára vágom,
- a kaliforniai paprikát szeletekre vágom,
- hogy a saláta csípős legyen, egy csípős paprikát is felvágok a magokkal együtt,
- egy nagy edényben összekeverem a zöldségeket,
- hozzáadom a sót, cukrot, az átpréselt fokhagymátaz az ecetet és a növényi olajat,
- majd a petrezselymet és a kaprot is,
- alaposan összekeverem és 2-3 órát állni hagyom szobahőmérsékleten,
- közben kb. 30 percenként összekeverem, a végére jó sok levet enged.
- alaposan kimosott üvegekbe rakom a salátát, szorosan a tetejéig megtöltöm az üvegeket, ráöntüöm a levet is,
- lezárom az üvegeket, majd egy nagy lábos aljára konyharuhát teszek,
- belerakom az üvegeket a lábosba és megtöltöm meleg vízzel,
- alágyújtok,
- a víz forrása után még 20 percig hagyom, hogy sterilizálódjon,
- az üvegeket kiveszem a vízből és fedővel lefelé fordítva, törölközővel betakarva hagyom kihűlni.
Nagyon köszönöm a receptet Kovács Valériának!