Mondják, hogy mi magyarok mindent panírozunk és kirántunk. Ez így igaz, és nem is újkeletű szokás. Nagyanyáink élenjártak ebben. Ha valami olcsó és laktató ételt akartak az étkezőasztalra varázsolni, a rántott burgonya mindig adta magát. Krumpli mindig lapult a kamra vagy a pince mélyén és kirántva percek alatt kitűnő húspótló feltét készült belőle a főzelékekhez.
Rántott burgonya receptje
A nagymamám húspótló főzelék feltétként készítette. – írta Ujvári-Kordics Veronika a recept mellé.
A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén krumpedli, kolompér, kompér, kolompír, korompér, krompér, gruja, földialma, svábtök, földitök vagy pityóka (Erdélyben) a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó, Peru és Chile hegyvidékén őshonos növény. Keményítőben gazdag, sokoldaluan felhasználható gumójáért világszerte termesztik.
Hozzávalók – 2 főre
- 2 db nagyobb burgonya,
- 2 db tojás,
- szükség szerinti mennyiségű liszt,
szükség szerinti mennyiségű zsemlemorzsa, - ízlés szerint ételízesítő,
- ízlés szerint só,
A sütéshez:
- szükség szerinti mennyiségű étolaj
Elkészítése
- a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és uborkagyalun vékony szeletekre vágjuk,
- megszórjuk az ételízesítővel, vagy csak sózhatjuk is,
- a tojásokat felverjük, és ízlés szerint sózzuk.
- a burgonyát a szokásos módon bepanírozzuk, azaz először liszt, majd tojás, végül a zsemlemorzsa keverékbe forgatjuk,
- olajat hevítünk,
- beletesszük a burgonya szeleteket és lassú tűzön mind a két oldalát megsütjük,
- ha szép aranybarnára sültek, konyhai törlőkendőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.
Főzelék feltétként is kitűnő, de bármilyen mártogatóssal is fogyasztható.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Ujvári-Kordics Veronikának!