A pupusa vagy pupusas eredetileg egy közép-amerikai étel, ami kukorica lisztből készül. A tölteléke pedig leggyakrabban sajtot, sült babot, töpörtyűt, tököt vagy tökvirágot tartalmaz. De készíthetjük magyarosan is, egészen más töltelékkel.
„A Pupusas (töltött tortillaváltozat) El Salvador nemzeti eledele, nagyon hamar függőséget tud okozni, annyira finom 🤩👍😋 Egyszerű, nagyszerű, ráadásul serpenyőben készül❗️Az is jó benne, hogy kedvünk, ízlésünk, illetve hűtőnk tartalma szerint variálhatjuk a tölteléket.
Feltétlenül próbáljátok ki, hihetetlenül finom!” -írta Illésné Nagy Mária
Pupusa (pupusas) hozzávalói
- 30 dkg liszt,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 teáskanál só,
- 50 ml olaj,
- 120 ml víz,
- töltelékbe: sajt, sonka vagy kolbász, újhagyma, fűszerek, tejföl.
Elkészítése
- a tésztát összegyúrjuk,
- pihentetjük amíg készül a töltelék,
- 10 dkg sonkát vagy kolbászt (lehet vegyesen is) felvágunk kockákra,
- 1-2 szál újhagymát feldarabolunk,
- tehetünk bele 1 csípős paprikát vagy édes pritaminpaprikából egy felet felkockázva,
- 10 dkg reszelt sajtot,
- 3 evőkanálnyi tejfölt,
- sózzuk, borsozzuk, összekeverjük.
- a tésztát 8 felé vágjuk,
- gömbölyítjük, egyesével „nyitott kéz” nagyságúra kinyújtjuk,
- a töltelékből egy evőkanálnyit, hosszúkás alakban középre halmozunk,
- két oldalról felhajtjuk és középen összecsípjük végig a tésztaszéleket,
- erősen nyomjuk össze, különben szétnyílik,
- pár csepp olajat teszünk a serpenyőbe és az összecsípett oldalával lefelé, közepes hőfokon kezdjük sütni, 3-4 percig oldalanként,
- az oldalára állítva is picit piríthatjuk, ha szeretnénk.
Furcsának tűnhet, de higgyétek el teljesen átsül, finoman puha, ízletes lesz a tölteléktől.
Szerintem óriási! Nagyon finom!!
Zöldségekkel, ketchuppal tálalhatjuk, azon melegében fogyaszthatjuk.
Reggelire, vacsorára vagy bármikor tökéletes fogás.
Tipp: a variációk száma a tölteléket tekintve óriási, bármilyen főtt, sült hús, virsli, bacon, zöldségféle, akár előpirítva is, paradicsomszósszal keverve ( tejföl helyett ilyenkor)… lecsóval töltve stb. stb….. sajt minden esetben legyen benne!
Készítsétek el, jó étvágyat kívánok! 😋”
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!