Potyogtatott gyümölcsös kevert süti receptet hoztam Vadady Mária olvasónk konyhájából. A sütit személyesen is megkóstolhattam a múlt hét végén, amikor egy másik olvasóm, Pribelszki Mária csodálatos leanderes kertjében jártam. Igazán kitűnő nyári finomság, nem mellesleg pedig gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Szívből ajánlom mindenkinek.
Vadady Mária ajánlója: „Ez tulajdonképpen egy kevert süti alapreceptjéből kreált potyogtatott gyümölcsös, ronda, de finom és gyors süti. (a „Horváth Ilona” 341. oldalon levő Kakaós lepény nevű sütijéből kreálva)”
Potyogtatott gyümölcsös kevert süti hozzávalói
- 2 egész tojás,
- 30 dkg cukor,
- 8 dkg vaj,
- 4 dl tej,
- 45 dkg liszt,
- 1 sütőpor,
- 1 citrom (narancs) reszelt héja,
- gyümölcs,
- a szóráshoz fahéj és pici cukor,
- esetleg a gyümölcs alá kis darált dió, őrölt fahéj.
Elkészítése
- a puha vajat habosra keverjük a tojásokkal,
- majd a cukorral,
- aztán felváltva adjuk hozzá a tejet és a sütőporos lisztet,
- pár percig keverjük a géppel,
- majd vajazott-lisztezett tepsibe öntjük (Ha a nagy elektromos sütőbe való tepsibe akkor laposabb lesz, ha kisebb tepsibe akkor kicsit magasabb és tovább is kell sütni.)
- telerakjuk felezett szilvával (meggyel, barackkal, stb),
- ha van, a gyümölcs alá hinthetünk egy kis darált diót is,
- ha nem elég savanykás a gyümölcs, akkor egy fél citrom levét végig szoktam csöpögtetni fölötte,
- aztán gondosan beszórom őrölt fahéjjal és pici cukorral,
- majd 180 fokra melegített sütőbe tolom a középnél kicsit lejjebb levő helyre hogy alulról is jól átsüljön,
- 45 percig sütöm, aztán tűpróba után kiveszem.
- kihűlve lehet szeletelni.
„Csináltam már úgy is amikor kevés gyümölcsöm volt, hogy ízesített túrót raktam kiskanállal sorban egyenlő távolságra egymástól és ezek közé tettem a gyümölcsöt. De lehet a tésztába kakaót keverni és abba a gyümölcsöt, csak akkor nem fahéjjal, hanem vaníliával ízesítve. De ebből a tésztából csináltam anno tortát is az oviba, suliba, amikor kicsik voltak a gyerekek.
Nagyon köszönöm a receptet!