Az aranysárga pitypangra vagy másik nevén gyermekláncfűre sokan mérgesek, amikor tavasszal előbújik a kertben és „elrondítja” a makulátlannak álmodott füvet. Bosszankodás helyett van egy jobb ötletem: hasznosítsd! Tudtad, hogy pitypangvirág méz és szörp is készíthető az egészséges gyógynövényből? Mutatom is a recepetet.
A gyermekláncfű csak az egyik elnevezése a pitypangnak. Az ország egyes tájain egyéb nevei is elterjedtek, úgy mint: evezik asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, láncfű, láncvirág, májusi virág, női hűség, oroszlánfog, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, pongyola pitypang, pitypang, récevirág, sárvirág, Szent János-füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág néven is.
Pitypangvirág méz készítése
Pár évvel ezelőtt én is készítettem, kizárólag a pitypang sárga részét használtam fel. A végeredmény egy nagyon zamatos, folyós, mézállagú finomság lett. A mézhez hasonlóan használhatjuk fel, de ugye ez nem nevezhető méznek, mert nem a méhek készítik. Még az is meglehet, hogy nincs benne annyi értékes tápanyag, de nagyon finom. Tea és gyümölcssaláta ízesítésére használtam. Nekünk nagyon bevált. Azt hiszen az idén a szörpöt fogom kipróbálni, bár abból kétség kívül a karamellás mentaszörp a favorit nálam.
Turánné Szolnoki Valéria így készítette a pitypanvirág mézet: „Pitypang virág mézet főztem, mėg soha se késztettem, gondoltam egy próbát megér. Recept az internetröl van. Szedtem a szomszéd kertjében egy jó nagy tál pitypangvirágot. Megpucoltam, kiterítettem, hogy ha van benne bogár kimásszon belőle. Majd lábosba tettem, öntöttem rá 1 liter vizet, 1 citromot felkarikázva, és főztem lassan egy órát. Leszűrtem, kinyomkodtam a virágot, és újra elkezdtem főzni. Adtam hozzá 1 kg cukrot és egy késhegynyi citrom savat. További egy órát főztem, hogy sűrű állagú legyen. Üvegekbe töltöttem, most megy a száraz dunsztba. Kíváncsi leszek milyen lesz.🤔😄”
Pitypangvirág szörp
Hozzávalók
- 2 bögre pitypang,
- kb. 2 bögre víz,
- 1 kg cukor,
- 2 db citrom,
- 1 l víz
Elkészítése
- a virágokat mosd meg és szedd le a szárról (van aki azt mondja, nem szabad megmosni, mert lemossuk a virágport, de én inkább mosom),
- tedd egy tálba a virágokat és önts rá annyi vizet, hogy jól ellepje,
- lefedve pihentesd egy éjszakán át,
- másnap szűrd le, és óvatosan nyomkodd ki a virágokat,
- tedd lábosba és öntsd fel egy liter vízzel,
- kezdd melegíteni,
- facsard hozzá a citromok levét, még jobb, ha van biocitromod, mert az felkarikázva a héjával együtt belekerülhet,
- kis lángon főzd egy jó órán keresztül,
- a tűzről levéve szűrd át,
- töltsd kifőzött üvegekbe,
- hideg dunsztban hagyd kihűlni.
Tipp: karamelles változatban még finomabb. Ehhez másnap kb. húsz dekányi cukorból készíts világos karamellt, majd ezt öntsd fel az egy liter vízzel, add hozzá a leszűrt viráglevet és a citromot, Innentől pedig ismét mindent ugyanúgy készíthetsz.