Pántlikás csörögefánk vagy pálinkás csörögefánk? Nem, ez nem pálinkás, ez pántlikás és rumos. Wolf Márta olvasónk a Limara pékség oldalán található recept alapján sütötte a finom és mutatós fánkot. Nagy sikere volt a család körében is és a képet megosztva a Kertemből tálalva – házias ételek Facebook csoportunkban is. Mutatom a receptet, hátha neked is kedved támad megsütni.
Pántlikás csörögefánk receptje
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt,
- 5 dkg élesztő,
- 4 tojás,
- 4 evőkanál cukor,
- csipet só,
- 4 evőkanál olaj,
- 2 dkg vaj,
- 4 evőkanál tejföl,
- 2 evőkanál rum,
- kb. 3 dl langyos tej.
Pántlikás csörögefánk elkészítése
- 1 dl tejben elmorzsolom az élesztőt és egy csipet cukorral felfuttatom,
- a lisztet egy nagyobb tálba rakom,
- a közepébe mélyedést készítek, amibe beleteszem a tojások sárgáját, a cukrot, csipet sót, az olajat, vajat, tejfölt, rumot,
- beleöntöm a felfuttatott élesztőt is,
- a tojásfehérjét felverem habosra felverem (nem kell keményre),
- hozzáadom a tojásfehérjét és egy kis tejet,
- elkezdem összedolgozni,
- közben a tejet adagolva teszem hozzá,
- az összeállt tésztát a gyúródeszkán pár percig tovább gyúrom,
- letakarva egy órán át pihentetem,
- a megkelt tésztát kb. 3 mm vastag négyzetté nyújtom,
- tetejét vékonyan megkenem olajjal,
- félbehajtom a tésztát,
- derelyevágóval téglalapokat vágok belőle,
- téglalapok közepét két helyen bemetszem,
- a tészta két végét áthúzom a bemetszésen,
- egy mély edényben 2-3 cm magasságban olajat forrósítok,
- a tésztákból egyszerre csak 2-3 db-ot teszek bele, hogy kényelmesen elférjenek,
- mindkét oldalukat pirosra sütöm,
- még melegen porcukorral megszórom,
- házi baracklekvárral tálalom.
Jó étvágyat!
Nagyon köszönöm a kiváló receptet Wolf Mártának!
Az eredeti recept az Limara pékség oldalán található.
További kiváló fánk receptek
A zsíradékban sült édességek között előkelő helyet foglal el a fánk. A népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a fiúknak szimpátiájukat. A farsangi időszak kedvenc édessége sokféle formában készíthető az ikonikus szalagos fánktól kezdve a legegyszerűbben összeállítható túrófánkig. Diétásan, sütőtökkel vagy akár édesburgonyával is készíthetjük. Sőt, akár olaj nélkül, sütőben is süthetjük. Összegyűjtöttem, hogy melyek a legjobb fánk receptek.