Site icon Balkonada

Öröm a söröm – sör kisokos

A sör a legegészségesebb alkoholos italok egyike. A benne lévő alkoholmennyiség hatása, ha a normál kereteken belül maradunk, többnyire elenyésző. Sör kisokos készítésével segítem, hogy megismerd a bor után második legkedveltebb alkoholos italt.

Sör kisokos, hogy öröm legyen a söröm

A sör (vagy régiesen ser, serital) malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital.

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel, már az ókor kezdete előtt, a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört.

A söröket csupán erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk:

Hibrid, különleges eljárással készülő sörök

A sörök köre is folyamtosan bővül. Jó példa erre a hibrid, különleges eljárással készülő sörök. Ilyen például a búzasör, amely eredetileg felső erjesztésű sörfajta, de néha a jobb érés érdekében alsó erjesztésű élesztőt is adnak hozzá. A német eredetű Kölsch, amely az alacsony tárolási hőmérsékletben tér el a szokásos felső erjesztésű söröktől.

Alkoholmentes sörök is egyre kedveltebbek. Míg a normál sörök esetében a cefre szárazanyag-tartalma 11 százalék körül van, addig az alkoholmentes sörök 6 százalékos sörléből készülnek. Minimális alkoholt, legfeljebb 0,5 térfogat százalékot az alkoholmentes sörök is tartalmaznak.

A bio sörökhöz felhasznált alapanyagok (maláta, komló) kizárólag ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származhatnak. Igazoltan GMO-mentes sörélesztők és enzimek felhasználhatók, néhány adalékanyag pedig csak külön engedéllyel. A bio sörök és a nem bio sörök íze nem különbözik egymástól.

A sör a legegészségesebb alkoholos italok egyike. A sörben lévő alkoholmennyiség hatása, ha a normál kereteken belül maradunk, többnyire elenyésző. Sör kisokos készítésével segítem, hogy megismerd a bor után második legkedveltebb alkoholos italt.

A sör pozitív hatásai

A sörnek nagyon sok pozitív hatása van:

Jótékony hatásait mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Lengyelországban és Csehországban a súlyos vesekő betegségben szenvedőknek orvosok előírhatják fogyasztását.

Vitamintartalma A sör vitamintartalma a wikipédia szerint

 

VitaminNapi szükséglet (mg)1 liter sörben található mennyiség (mg)
B2 (riboflavin)1,5-1,80,2-1,3
Nikotinsavamid223-14
B61,8-2,20,07-1,7
Pantoténsav80,04-2
Folsav0,20,04-0,6
Biotin50-100 µg2-15 µg

Egy kutatás szerint a manapság divatos, új fajta sörök – melyek nem tarlamaznak szulfidokat, mesterséges tartósítószereket, és nagyrészt organikus anyagokból készülnek -, valamint az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsökkel készített sorok sokkal egészségesebbek. Persze ezt is jelentősen befolyásolja a sör alkohol-, vitamin-, és ásványianyag-tartalma.

Tilos sört inni

 Tartsuk szemelőtt, hogy a sör kismértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg.

 

Exit mobile version