A nemeskeresztúri lángos recepjéről azt állítja az olvasónk, hogy csak is úgy lesz tökéletes lángos belőle, ha mindent a leírtak szerint hajtunk végig. Hát tegyük azt!
Magam részéről a ropogós, hagyományos lángos híve vagyok, de aki a puha lángos imádja, azoknak ez a lngos igazán az ínyükre lesz.
Nemeskeresztúri lángos hozzávalói
- 1 kg 20 dkg finomliszt,
- kb. 8 dl tej, 5 dkg élesztő,
- 2 púpos evőkanál kristálycukor,
- 1 púpos evőkanál jódozott só,
- 1 egész tojás,
- 1 evőkanál étolaj a tésztába
- étolaj a kisütéshez
Nemeskeresztúri lángos elkészítése
- 2 dl tejet meglangyosítok 1 púpos evőkanál cukorral kézmelegre,
- az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom,
- a lisztet beleszitálom a tálba,
- ráhintek 1 púpos evőkanál cukrot, 1 púpos evőkanál sót és ezeket jól elkeverem a liszttel,
- 1 egész tojást ütök a lisztbe,
- a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom,
- a tésztát kézzel dolgozom össze közepesen keményre a langyos tejjel, amelyet adagonként adok a liszthez és nem egyszerre,
- összeállítom a tésztát, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön a tészta egynemű legyen, egyáltalán nem dagasztom mégis gyönyörűen meg fog kelni, akkor minek fáradjak vele,
- 1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára,
- enyhe mozdulatokkal bele is forgatom és cipót formálok a tál aljára,
- kissé meghintem liszttel,
- konyharuhával letakarom és jó meleg plédbe bebugyolálom és 1 órát kelesztem,
- a megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom és sodrófával ceruza vastagságúra kinyújtom,
- a tésztát meghintem apró sóval és hagyom pihenni letakarva úgy kb. 10 percig,
- aközben az olajat felmelegítem a sütéshez,
- aztán háromszögeket szelek a tésztából és kereszt és hossz irányba kinyújtom elég jól, de nem szakadásig,
- az izzó olajba kisütöm.
A tészta vékonysága ellenére megkettőzik a benne lévő levegőtől és egyáltalán nem olajos a tészta belseje, sőt nagyon finom gyenge. Rácsra szedve lecsepegtetem és ízlés szerint fogyasztható!
Mindenkinek aki elkészíti sikeres sütést kívánok és jó étvágyat. Ha az én lángosom szeretnéd megsütni mindent a leirtak szerint csináld, mert csak úgy lesz tökéletes!
Nagyon köszönjük a receptet Ovádi Lajosné Irénkének!