Site icon Balkonada

Napraforgókalács receptje fázis fotókkal

Családi hagyomány nálunk, hogy a húsvéti sonka és tojás mellé nem kenyeret, hanem édes, mazsolás kelt kalácsot készítünk. Gyermekkoromban mindig a hagyományos fonott kalács formában készült, jó pár éve azonban már napraforgókalácsot sütünk. Ez még finomabb, még mutatósabb és igazi tavaszköszöntő formájú. A napraforgkalács receptje egyszerű, a virágalak kialakítását pedig fotókon is mutatom, így érdemes ezzel a szépséggel meglepni a családot húsvétra.

Napraforgókalács receptje

A napraforgókalács a formájáról kapta a nevét, nem pedig arról, hogy napraforgómag kerülne bele. Sőt a mutatós sütemény közepét is mazsolaszemek formázzák meg.

Hozzávalók

Tésztához

Kencéhez 

Napraforgókalács tésztájának elkészítése

 

Napraforgókalács formázása, sütése

A bevágások mentén a szirmokat kihajtjuk.

második öt gombócot akkorára nyújtjuk, mint a lyuk a kalács közepén. Ezekkel ugyanúgy járunk el, mint az előzőekkel, tehát nyújtjuk, kencével megkenjük, egymásra rakjuk, a felső lappal beborítjuk, ezt viszont nem kenjük be a kencével. A középre helyezett belső lapokat szintén nyolc részre vágjuk ügyelve arra, hogy a vágások az előzőleg kihajtott szirmok közepére essenek.

Ezeket a belső szirmokat is kihajtjuk.

hatodik gombócot behelyezzük középre. Ezt is megkenjük a kencével és áztatott mazsolával megszórjuk.

Kb. 30 percig tovább kelesztjük, majd tojássárgájával megkenjük.

Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 3/4 óra alatt aranybarnára sütjük. 

További kalács recepetek

Ha esetleg nem édes, hanem sós napraforgókalácsot sütnél, akkor arra is van receptem.

A hagyományos házi foszlós fonott kalács mazsolával az igazi. Talán nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű elkészíteni. Nagyanyáink még kézzel dagasztották, olvasónk géppel dolgozta össze és a végeredmény így is tökéletes lett. Már mutatom is a nagyon finom, könnyű tésztájú fonott kalács receptjét.

Sajtos kalácsok muffinformában sütve nagyon gusztusosak és ízletesek. Olvasónk a húsvéti asztalra készítette, de szerintem az év bármely szakában nagy sikerre számíthat, aki megsüti az egyszerű recept alapján készülő péksüteményt.

Exit mobile version