A nagymama linzere nagyon jól szállítható és tárolható, bár ez utóbbiról még nem tudtam meggyőződni, a süti az idén is hamar elfogyott.
A Balkonada találkozón Visky Kati a csodás növényei mellett ismét egy nagyon finom sütivel is kényeztetett bennünket. „Elkészítése egyszerű, szállításra alkalmas. Sok sikert, jó sütögetést. Üdvözlettel, szeretettel: Kati”
A linzertészta nagyon egyszerűen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható. Sós és édes sütemények egyaránt készülhetnek belőle. Sokan azt gondolják, hogy a linzer, a linzerkarika Linz városáról kapta a nevét és ez is egy a sok osztrák finomság közül, de az igazság az, hogy a linzer magyar finomság.
Nagymama linzere hozzávalók
- 30 dkg liszt,
- 15 dkg porcukor,
- 15 dkg margarin vagy vaj
- 2 – 3 tojássárgája,
- 1 csomag sütőpor,
- csipet só.
Nagymama linzere elkészítése
- a lisztet összegyúrjuk a porcukorral és a margarinnal,
- hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, a sütőport és a sót,
- amikor összeállt, becsomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát, (akár egy éjszaka is lehet),
- sütés előtt átgyúrjuk,
- lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk,
- kiszaggatjuk,
- kicsit megkent sütőlemezre tesszük,
- előmelegített sütőben 160-180 fokon világosra sütjük,
- még melegen lapátkanállal tálcára tesszük,
- egymásra is lehet rakni,
- ha kihűlt, dobozba rakva hetekig eláll.
Tálalás előtti este kettőt – kettőt pikáns lekvárral összeragasztunk, majd porcukorral meghintjük.
Nagyon köszönjük a sütiket és a receptet Visky Katinak!
Jó étvágyat!