A levendula virágzásának kezdete az időjárástól, a növény fajtájától és a helyszíntől is függ, így a levendula szedés és szárítás is eltérő időpontban kezdődhet. Mindezt árnyalja, hogy a különböző felhasználási módokhoz különböző nyílási stádiumban lévő virágfejek használata az ideális. Általában június közepe felé kezdenek színesedni a bimbók, így joggal merül fel a kérdés, mikor szedjük le a levendula virágait.
Mikor ideális a levendula szedés?
Magyarországon a keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia), vagy más néven francia levendula virágzásával kezdődik a levendulaszezon. A virágzás akár már június első hetében megkezdődik, és pár hét alatt szép lassan teljesen kinyílik az összes virág, majd elindul a száradás, ami több hétig is eltart. Persze, ha hasznosítani szeretnénk a virágokat, akkor még száradás előtt le kell szedni a virágokat.
A kevésbé illatos és kevesebb hatóanyagot tartalmazó angol levendula általában 2-3 héttel később borul csak virágba.
Azokban az években, amikor hűvösebb és napfényszegény a tavasz – mint a 2021-ben is – a levendula virágzása, „beérése” csúszik egy-két hetet.
A levendula virágok levágását azért is érdemes megtenni, mert ezzel újabb virágzásra ösztönözhetjük.
Levendula szedése dekorációhoz, szárításhoz
Ha csokorban szeretnénk szárítani a levendulát, akkor olyankor kell levágni a virágokat, amikor az első két virág kinyílt, és a többi rügy még zárt, vagy maximum a virágok harmada nyílt ki. Ha később szüretelünk, akkor szárítás után a virágok lepotyognak.
Megkönnyíthetjük és meggyorsíthatjuk a dolgunkat, ha a szedésnél már rögtön csokrokat képzünk. Jó megoldás ehhez, ha egy csokornyi virágot összefogunk a kezünkkel, és ezt így egyben vágjuk, majd gumival rögtön összekötjük a virágokat.
Levendula koszorúhoz célszerű friss virágokat használni, mert száradás után törik a szára.
A szárított virágokat potpourriba, illatos tasakba, pl. alvópárnába használhatjuk fel.
Az is jó megoldás, ha vázában elrendezve, víz nélkül hagyjuk megszáradni a virágokat. Szépen megszáradnak a füzérek és tartós dekorációt kapunk.
Szedés fűszerként vagy gyógynövényként való felhasználáshoz
A növények reggel tartalmazzák a legtöbb illóanyagot, így érdemes a szedést a reggeli órákra időzíteni.
A levendula gyógy- vagy fűszernövényként való felhasználásához akkor érdemes leszedni a virágokat, ha a legtöbb virág már kinyílott. Frissen vagy szárítás után ételbe, italba tehetjük.
Ha olajat szeretnénk készíteni, akkor a betakarítás még később történik, fajtától függően általában akkor, amikor már a kis virágok kezdenek leszáradni.
A kis csokrokat sötét, jól szellőző helyen, fejjel lefelé száríthatjuk.