Ha már unalmas a rántott hús, jöhet a mátrai borzas (mátrai borzaska) jó sok sajttal és tejföllel. Nem egy fogyókúrás kaja az biztos, és olcsónak sem mondható, de hát néha-néha megengedhet magának egy kis kényeztetést az ember. Nem igaz? Már mutatom is, milyen egyszerű a mátrai borzas elkészítése.
Mátrai borzaska receptje
A mátrai borzaskát sertés vagy csirkehúsból is készíthetjük, ami épp van otthon, vagy amit szeret a család. A húst itt is panírozzuk, akárcsak a rántott húsnál, azonban itt a bundába nem teszünk zsemlemorzsát, helyett reszelt burgonya dúsítja a panírt, ami különleges, egyedi ízt ad az olajban kisütött hússzeleteknek.
Hogy miért pont mátrainak hívják, azt nem sikerült kiderítenem. Ugyanúgy lehetne bükki vagy mecseki is.
Hozzávalók
- 80 dkg sertés rövidkaraj csont nélkül vagy 2 nagy csirkemell,
- só ízlés szerint,
- őrölt bors ízlés szerint,
- 50 dkg burgonya,
- 1 db tojás,
- 4 evőkanál finomliszt,
- étolaj a sütéshez,
- 2 dl tejföl,
- 10 dkg reszelt sajt.
Mátrai borzaska elkészítése
- a húst vékony szeletekre vágjuk,
- kiklopfoljuk,
- megsózzuk,
- borsozzuk,
- kb. egy órára behűtjük,
- közben a burgonyát meghámozzuk,
- durvára reszeljük (reszelő középső foka),
- kb. fél óráig állni hagyjuk,
- majd a burgonyát kinyomkodjuk,
- belekeverjük a nyers tojást és 1-2 evőkanál lisztet, amennyit a burgonya felvesz,
- sót, borsot adunk hozzá,
- jól összekeverjük,
- a hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk,
- először lisztbe,
- majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen befedje,
- serpenyőben felmelegítjük az olajat, hogy ne legyen túl forró,
- a bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük,
- papírtörlővel bélelt tálra szedjük,
- tálaláskor tejföllel megkenjük,
- majd rászórjuk a reszelt sajtot.
+1 Tipp:
Bár én a fotón látható mátrai borzasnál nem tettem, rövid időre sütőbe tolhatjuk, hogy a ráolvadjon a sajt, így még pikánsabb ízt kapunk. Sőt ezzel a módszerrel az előre kisütött húsokat is felfrissíthetjük.
Jó étvágyat!