Site icon Balkonada

Magyaros halételek videón

Nagyon megörültem, amikor rábukkantam a magyaros halételek elkészítését bemutató videóra. Köztudottan kevés halat eszünk, azt is inkább karácsonykor vagy a strandon. Édesvízi halaink változatos elkészítéséhez ad ötleteket a videó, mert a hekken és a halászlén túl is van élet, akarom mondani étel. Íme néhány magyaros halétel receptje és elkészítési módja videón!

A Kárpát-medencét már a hun időkben is ” a vizek országának” nevezték. Bővizű folyóink és tavaink évtizedek óta látják el friss hallal a magyar emberek. Azaz csak látnák, mert igen kevés igény van rá és valljuk be őszintén a halászlén és rántott halon kívül nem túl sok elkészítési módot ismerünk. Persze a halászlének is van több változata,másként készül Szegeden, Mohácson, Pakson, sokan a bajai tésztás halászlére esküsznek.

A 16. században több száz édesvízi halból készülő étel receptjét ismerték már. Amit szépen elfelejtettünk és a hetvenes években a zamatos hazai halfajtákat lecseréltük a hekkre. Az akár 1,4 méterre is megnövő tengeri ragadozónak ráadásul mi a kevésbé értékes részét, a farkát  esszük. Aztán rákaptunk a pangasiusra, aminek néha kétes az eredete és akár még a higanymérgezés gyanúja is fennállhat.

Ideje hát visszatérni a hagyományokhoz és a sokkal egészségesebb, sokoldalúan elkészíthető magyar halakat választani.

Magyaros halételek – videó

A videón a magyar vizekben előforduló édesvízi halakból készített kitűnő ételek receptjei láthatók Jahni Lászlónak, a Kistücsök étterem szakácsának tolmácsolásában.

https://youtu.be/Ofx2Mumq-z0

Exit mobile version