A sült kacsa mellé nálunk a legkedveltebb köret a lilakáposzta saláta. Egy kis cukor karamellizálásával és fehérborral készítjük, ami különösen jó ízt és selymes állagot ad neki.
Lilakáposzta saláta receptje
Hozzávalói
- 1 közepes fej vöröskáposzta,
- 2 db alma,
- 10 dkg vaj vagy zsír, esetleg 1 dl olaj,
- 5 dkg cukor, barnával még finomabb,
- 100 ml fehérbor, vagy 50 ml ecet, legjobb a balzsamecet vagy az almaecet,
- só ízlés szerint,
- bors ízlés szerint,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj, ez el is maradhat,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg ezt is elhagyhatjuk.
Lilakáposzta saláta elkészítése
- a káposztát vékonyan felszeleteljük,
- az almákat kisebb kockákra daraboljuk,
- egy lábosban felolvasztjuk a vajat, vagy egyéb zsiradékot,
- rászórjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg teljesen fel nem olvad,
- kissé megszínesedett cukorhoz hozzákeverjük a felaprított lilakáposztát és az alma darabokat,
- ízlés szerint megfűszerezzük,
- meglocsoljuk a borral vagy az ecettel, mi borral szoktuk, nem kell félni tőle, az alkoholtartalma a főzés alatt elpárolog, nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is,
- alaposan összekeverjük,
- fedő alatt közepes tűzön kb. 30 percig pároljuk,
- ezalatt az ízek összeérnek, mi úgy szeretjük, ha nem párolódik meg teljesen a káposzta, hanem marad egy kis roppanósság,
- végül a fedőt levéve pár perc alatt elforraljuk róla a maradék levet.
Természetesen nem csak sült kacsával, hanem bármilyen hússal tálalhatjuk.