Amikor megláttam a krumplilángos, azaz a laska fotóját, palacsintának néztem. Aztán elolvastam Veronika ajánlását és egyértelmű lett, hogy ez az a finomság, amiről apukám olyan sokat áradozott. Náluk is a platnin készült és sose felejtette el a gyermekkori ízt. A krumplilángos receptje a régi, de sparhelt híján serpenyőben is készíthető.
Krumplilángos vagy krumplis lángos? Mi a különbség?
Tisztázzuk rögtön, hogy krumplilángos nem azonos a krumplis lángossal. A krumlilángos nem élesztős kelt tésztából készül, mint a strandokon, piacokon is árult lángos. Mindkettőbe kerül burgonya, azaz krumpli, de míg a krumplilángos fő alapanyaga a burgonya, addig a hagyományos lángosba csak 1-2 krumplit rakunk, hogy javítsunk az állagán.
Kordics-Ujvári Veronika ajánlása: „Nagymamám a sparhelt platniján készítette. Nagyon szerettük, mi már csak serpenyőben tudjuk elkészíteni. Lehet sósan és édesen is fogyasztani, én lekvárral szeretem.”
Krumplilángos hozzávalói – 8 főre, elkészítési idő: 30+45 perc
- 1 kg burgonya,
- 30-35 dkg liszt,
- ízlés szerint só,
- szükség szerint étolaj a sütéshez.
Elkészítése
- a burgonyát megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk,
- sós vízben puhára főzzük,
- ha megfőtt, leszűrjük és krumplinyomóval átnyomjuk,
- lisztezett deszkára halmozzuk,
- langyosra hűtjük,
- hozzáadjuk a lisztet,
- összedolgozzuk,
- henger alakúra nyújtjuk,
- egyenlő darabokra szeleteljük,
- gombócokat formálunk belőlük,
- kör alakúra nyújtjuk,
- egy serpenyőbe kb. egy evőkanálnyi olajat öntünk,
- felforrósítjuk és beletesszük a kinyújtott tésztát. (A liszttől kicsit maszatos lesz a serpenyőnk.),
- mind a két oldalát megsütjük.
Nagyon köszönjük Kordics-Ujvári Veronikának a receptet!
Jó étvágyat!