A kukorica málé régen a szegények eledele volt. Napjainkban újra reneszánszát éli, sokan választják azok közül, akik mellőzik a búzából készült ételeket.
Kukorica málé receptje
Sinka Erika osztotta meg velünk a receptet néhány gondolat kíséretében: „Régen kukorica kása, málé, prósza. puliszka, polenta. Attól függ, melyik tájegységről beszélünk, és hogy tejjel, vagy vízzel főzték. A környező országokban mindenhol főztek vele. Mert nagyon olcsó volt! Talán egészségesebb, mint a búzából készült ételek?! Kevesebb benne a kalória, jó az emésztésre is!”
Hozzávalók
- 150 g kukoricadara,
- 6 – 7 dl tej,
- 50 g vaj,
- 100 g cukor,
- 3 tojás,
- 1 citrom reszelt héja.
Kukorica málé elkészítése
- a kukoricadarából és a tejből sűrű tejbedarát főzünk,
- ha félig kihűlt, akkor 50 g vajat és 50 g cukrot keverünk hozzá,
- kihűtjük teljesen,
- 3 tojás sárgáját 50 g cukorral fehéredésig keverünk,
- majd a fenti darás masszát hozzákeverjük,
- 1 citrom reszelt héját hozzákeverjük,
- a tojások fehérjét kemény habbá verjük,
- a habot is hozzákeverjük a masszához,
- a sütést sokáig és alacsony fokon végezzük, én 180 fokon kezdtem, folyamatosan vettem le 150 fokig, legvégén még 30 percet 100 fokon szárítottam légkeveréses üzemmódban, összesen kb 1 órát sült. Persze ez sütő függvénye.
Friss szilvalekvárral felejthetetlen!
Tipp: Szerintem mehet bele még apróra tört túró is! Legközelebb teszek bele!
Nagyon köszönjük a receptet Sinka Erikának!