Site icon Balkonada

Korallvirág virágoztatása – olvasó praktikák

A korallvirág virágoztatása nem túl bonyolult, egy-két apró trükkel akár egész évben virágzó dísze lehet a lakásunknak. Olvasóink segítségével most felfedjük a titkot, amivel bárki is dúsan virágzó és csodálatos növényt nevelhet.

Korallvirág gondozása

A Madagaszkár szigetéről származó korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) igen fényigényes faj, csak napos és világos helyen érzi jól magát és itt hajlandó virágba borulni. A mikulásvirághoz hasonlóan sötét nappalos növény, azaz a virágzáshoz időszakonként minimum 12 órára sötétben kell tartani. Jól alkalmazkodik a hőmérséklethez, plusz 10 és 25 között bármit elvisel, de virágot csak 16 fok fölött hoz. Jól bírja a száraz levegőt is, így lakótelepi lakásokban is megél.

Nem szereti a túlzott locsolást, a földjét hagyjuk mindig kiszáradni két locsolás között, hisz pozsgás leveleiben bőségesen tárol vizet. Két hetente virágzás segítő tápoldatot is adjunk neki.

Az elnyílt virágzatot azonnal csípjük vagy vágjuk le és a zöld részt is metsszük meg, ezzel  biztosíthatjuk a növény szép formáját és az újravirágzást. Átültetéskor lazább szerkezetű, tőzeges virágföldet válasszunk.

A tavaszi fagyok elmúltával, amikor a hőmérséklet már állandóan 10 fok felett van, kihelyezhető a kertbe vagy balkonra, a tűző naptól viszont óvjuk. Ősszel időben vigyük vissza a lakásba, mert 10 fok alatt tönkre megy.

Jöjjenek az olvasói tanácsok!

Korallvirág virágoztatása – olvasói tanácsok

Vadady Mária:”A napfényes helyet szereti, nyáron ki lehet tenni a szabadba is. A virágzáshoz nem árt virágzást segítő táppal locsolni. Egy biztos, hogy sok napsütés kell neki. Amikor virágboltos voltam, az ott lenyílottakat megcsipkedtem, hazahoztam és virágzós tápot adva nekik a teraszon újra virágba borultak. (Eladhatóvá.) Egészen a fagyokig kint voltak, némelyik levele már színesedett, de bírták. De bent sosem sikerült, valószínű rossz gazdája voltam a túlgondozós természetemmel. Valamelyik virágos csoportban olvastam hogy van aki csak ezzel ültette be nyárra a ládáit a nagyon napos ablakában.”

Turánné Szolnoki Valéria:”Húsvétra kaptam, karácsonyra és az új évre megint kinyílott. Ugye milyen szép! Mikor beviszem az enyém is sok levelet lehullajt, és egyszer csak abbahagyja, gondolom meg kell szokniuk a hely és a levegő váltást. Nekem a pincében is vannak hatalmas példányok, évek óta ott teleltetem, már jönnek a végén a hajtások. Egész nyáron virágozni szoktak.

Kithné Mohácsi Beatrix:”A hideget nem szereti, attól hullik le a levele. Én nyáron mindig kiültetem az enyémeket, rengeteget nőnek olyankor. Elvileg most virágzik, de ha télen letakarjuk, rábírhatjuk a virágzásra ismét. Csak olyankor nagyon szereti a tápoldatot. Nálam most kezd nyitni az egyik, a másik meg olyan aktiv korszakában van, hogy a kis oldal hajtásain jönnek a gyökerek. Ha melegebb lesz, ültetem ki őket.”

Géczi Erzsi:”Nagyon szép kis virág! Nekem is van. Nemsokára virágzik. Akkor majd én is felteszem. Nyáron hajtattam két másik cserépben és hatalmasra nőttek a szabadban. Sajnos idebent lehullajtották a leveleiket. Valószínű, hogy nem kaptak elég fényt. Le kell csipkedni a virágokat, ha elnyílott és meg is kell „metszeni”, visszavágni, akkor előbb-utóbb virágozni fog.”

A virágoztatás titka tehát: mindig vágjuk le az elnyílt virágokat, rendszeresen metsszük, napos helyen tartsuk, időszakonként biztosítsunk sötétséget és tápoldatozzuk rendszeresen.

Nagyon köszönöm az olvasóknak a hasznos tanácsokat és fotókat!

Exit mobile version