Szeretem azokat a fantázia neveket, amelyekkel az egyes süteményeket illetik. Rögtön felkaptam a fejem a kincsesbánya sütemény nevének hallatán és rögtön kíváncsivá tett, hogy vajon mit rejt a jól csengő név. Máris mutatom a nagyon krémes és nagyon finom sütemény receptjét.
Kincsesbánya sütemény receptje
„Karácsonyi ajánló, ötletadó….
Anyósomtól kaptam a receptet, igazán mutatós, gusztusos és nagyon finom sütemény. A főzött krémtől lesz nagyon jó állagú, elkészítés után hűvös helyen tárolandó.” Ezekkel a szavakkal ajánlotta a krémes finomságot Illésné nagy Mária.
Hozzávalók
Hat tojásból piskótát sütünk, 36×24 cm méretű, közepes tepsiben.
Krém hozzávalói:
- 6 dl tej,
- 4 tojás,
- 4 evőkanál liszt,
- 20 dkg vaj,
- 10 dkg porcukor,
- 2 vaníliás cukor.
Babapiskótás réteghez:
- kerek 40 db vagy hosszúkás fajta 20 darab babapiskóta,
- négy személyes adag lefőzött kávé,
- 1 flakon rumaroma,
- 1 vaníliás cukor.
Baracklekvár a kenéshez.
Tortadara a szóráshoz.
Habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor,
- csipet só.
Kincsesbánya sütemény elkészítése
- A szokásos módon elkészítjük a piskótát.
- Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet: 6 dl tejben simára elkeverünk 4 tojás sárgáját és 4 evőkanál lisztet.
- Egy edényben feltesszük főni, állandóan keverve, sűrűre főzzük.
- Hűlni hagyjuk.
- 20 dkg vajat, 10 dkg porcukrot, 2 vaníliás cukrot habosra keverünk. Ha a főzött krém hidegre hűlt, összekeverjük a vajas krémmel, félretesszük.
- Ha kihűlt a piskóta, megkenjük jó alaposan barack lekvárral.
- Főzünk négyszemélyes kávé adagot, egy kis flakon rumaromával és 1 vaníliás cukorral ízesítjük.
- Babapiskótákat (ha kerek: 40 db, ha hosszúkás, hagyományos: 20 db kell) megmártjuk a kávéban, gyors mozdulatokkal, hogy ne ázzon el.
- Majd szépen sorban, a lekváros piskótára fektetjük. Az elkészült krémet rákenjük a tetejére, elsimítjuk.
- Gőz fölött felverjük a tojások fehérjét (4 db) 10 dkg porcukorral, egy csipet sóval.
- Ha jó kemény állagú, rákenjük a krém tetejére és megszórjuk tortadarával.
- Ha kész, feltétlenül hűtsük 2-3 órát , hogy kellően megdermedjen a krém és jól összeérjenek az ízek.
Nagyon finom sütemény, igazi vendégváró, ünnepi alkalmakra kiváló választás
Jó sütögetést kívánok!
Tipp: ha nincs tortadaránk, lehet étcsokoládét reszelni a hab tetejére.
Nagyon közönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!