Ahány ház, annyiféle karfiolleves recept. Olvasóknál a karfiolleves rántással, tejfölösen készül, amibe vajgaluska kerül, ennek receptjét mutatom meg most.
Karfiolleves rántással, tejfölösen
Karfiollevest főztem ma, szeretjük.
Családi recept, anyukámtól tanultam az elkészítését.
Rántással, tejfölösen készül és finom vajgaluskával teszem még ízletesebbé – írta a recepthez Illésné Nagy Mária.
Karfiolleves hozzávalói
- 1 fej karfiol,
- só, ízlés szerint,
- 2 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 mokkáskanál őrölt, csemege piros paprika,
- 3 dl tejföl,
- ételízesítő (házi),
Vajgaluskához:
- 1 tojás,
- 1 evőkanál hideg vaj,
- annyi liszt, hogy sűrű, de enyhén folyós állagú legyen,
- só
Karfiolleves rántással elkészítése
- A karfiol zöld, leveles részeit eltávolítjuk, rózsáira szedjük, majd 2-3 felé vágjuk, vízzel leöblítjük.
- Nagyobb edénybe rakjuk, annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, sóval ízesítjük.
- Főzzük meg, de vigyázzunk, ne főzzük túl!
- Az olajon világosbarnára pirítjuk a lisztet, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a piros paprikát.
- Egy szűrőbe tesszük a rántást és a levesbe mártva, belekeverjük egy fakanállal (így nem lesz csomós
). - A tejfölhöz egy merőkanálnyi forró levest keverünk, majd a többihez öntjük, lassan főzzük.
- A vajgaluska hozzávalóit összekeverjük, majd a csendesen fővő levesbe kis galuskákat szaggatunk.
- Kóstoljunk, ízesítjük, sózzuk a levest, ha szükséges.
Jó forrón tálaljuk ezt a nagyon finom levest.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönjük a szuper receptet Illésné Nagy Máriának!
További karfiolos receptek
Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol receptet osztott meg velünk olvasónk. A fenséges ízén túl az egyszerű elkészíthetősége is mellette szól.
“Gondoltam egyet és elkészítettem. Nagyon finom lett, aki szereti a húsos-zöldséges rakott tésztákat, annak érdemes kipróbálni.” Ezekkel a szavakkal ajánlotta Illésné Nagy Mária a Brokkolis-karfiolos lasagne-t. Szó se róla, elég étvágygerjesztő.
A fermentálás szó az utóbbi években lett divatos, de az erjesztési technikát, amivel készülnek a fermentált zöldségek már évszázadokkal ezelőtt is használták. A fermentálással (erjesztéssel) előállított savanyúságok roppanósak, finomak, és egészségesebbek is azáltal, hogy támogatják a bélflórát és könnyebben emészthetővé teszik az éltelt. A fermentáláshoz nem kell különösebb eszköz, nagy beruházás, minden megvan hozzá otthon, még a legegyszerűbb háztartásban is. A cikkből kiderül, hogy lehetsz az erjesztett ételek specialistája.