Site icon Balkonada

Házi rétes hagyományosan, húzogatva

A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg, elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, azóta hazánkban az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. Olvasónk, Irénke házi rétese nagyon finom, most elárulta a jól bevált receptjét is.

Házi rétes hagyományosan receptje

A rétes szavunk a rétegesből származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered.

A rétes tölteléke igen változatos lehet. Az édes töltelékek mellett igen népszerűek a sósak is, pl. a burgonyás, káposztás. A gyümölcsös töltelékek főleg a nyár slágerei.

Pócza Csabáné Irénke megmutatta, hogy készítette a házi rétesét.

Hozzávalók

„Cseresznyés és túrós rétest sütöttem, Mogyorósi Rita receptje alapján.

Semmi más nem kell a tésztához, mint

Házi rétes elkészítése

Nagyon köszönjük Irénkének a szuper receptet!

További házi rétes receptek

Emlékszem még gyerekkoromban a nagyanyáim, majd később az anyukám is a hagyományos nyújtott rétest készítette. Azt az igazit, a hajszál vékonyra kinyújtottat. Igazi művészet volt a csöppnyi tésztát elszakítás nélkül addig húzogatni, rázogatni, amíg be nem terítette az asztalt. Jó pár éve már a sokkal egyszerűbb, nyújtás nélküli, akarom mondani, nyújtogatás nélküli vagy ha jobban tetszik húzogatás nélküli, de legalább annyira finom változatot készítjük. Felőlem akár lehet sodrott rétes is a neve. Finom és kész. Nézzük, hogy készül a rétes nyújtás nélkül, pontosabban húzogatás nélkül!

A kígyórétes különleges fonásmódjának és finomságának köszönheti népszerűségét. Bármivel tölthető, amivel a hagyományos rétest szoktuk. Kerülhet belé túró, nyári szezonban, a gyümölcsök érese idején érdemes azonban a cseresznyés, meggyes, almás változatot kipróbálni.

Exit mobile version