Site icon Balkonada

Így lesz dúsan virágzó a lepkeorchidea, a pillekosbor

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) vagy pillekosbor a legkedveltebb és egyszerűbben tartható orchidea fajta. Hosszantartó virágzása után sem kell megválni tőle, hisz egyszerűen újravirágoztatható. Elmesélem, hogy lesz dúsan virágzó a lepkeorchidea.

Dúsan virágzó lepkeorchidea titka

A változatos szín-. és formavilágú orchideák borsos áruk és speciális igényeik miatt még 200 évvel ezelőtt is csak kiváltságosok féltett kincse voltak. Ma az orchidea tartás nem feltétlenül drága mulatság és lepkeorchideát otthoni körülmények között is viszonylag egyszerűen nevelhetünk.

Az egzotikus tájakon őshonos orchideák boltokban elérhető példányai otthoni körülmények elviseléséhez nemesített, hibrid fajták, amiket üvegházakban, mesterséges fény és klíma viszonyok között termesztenek. A rengeteg orchidea faj közül a pillekosborok, azaz a lepkeorchideák (Phalaenopsis) a legismertebbek és a leghálásabbak. Virágoztatásuk és gondozásuk pár egyszerű szabály betartásával még lakótelepi lakásban is megoldható. Ha sikerül minimális igényeiket kielégíteni, évekig gyönyörködhetünk bőséges és dús virágzásukban.

Lepkeorchidea ismertetése

A lepkeorchidea, más néven pilleorchidea, latinul Phalaenopsis Dél-kelet Ázsia trópusi esőerdeiből származik. A fák tetején élő növény a tápanyagot nem a talajból, hanem a  párás levegőből veszi. A nemesítéseknek köszönhetően a kereskedelemben kapható orchideák jól alkalmazkodnak az otthoni körülményekhez, a szobai klímához.

Ahogy bármilyen szobanövény esetén, úgy lepkeorchidea vásárlásánál is figyeljünk, hogy kártevő mentes növényt válasszunk. Az egészséges orchideának rövid, tömör, sötétzöld, fényes, ovális levelei vannak. A légzőgyökerei gyakran kifelé állnak, ezeket sosem szabad eltávolítani, vagy visszakényszeríteni a cserépbe.

Lepkeorchidea elhelyezése, ápolása

A lepkeorchidea szereti a fényt, ezért keleti, vagy nyugati ablakpárkányra vagy ablak közeli virágállványra helyezzük. A tűző naptól és huzattól óvjuk a növényt, mert a levelei könnyen megégnek vagy a hidegtől a bimbók lehullanak.

A lepkeorchideát hetente alulról történő esővizes vagy szűrt vizes felszívatással öntözzük. A vízbe kéthetente orchidea tápoldatot is ajánlott tenni. Száraz levegőjű lakásban permetezéssel segíthetjük a párásítást. Jó megoldás, ha egy tálcára mosott kavicsot, agyaggranulátumot vagy összetört virágcserép darabokat rakunk, amit felöntünk vízzel. Fontos, hogy a cserép alja ne érjen be a vízbe, mert az a gyökerek rothadásához vezet. A gyökereknek is szükségük van fényre, ezért kaspó nélkül vagy átlátszó kaspóban tartsuk.

Az orchidea virágok a levelek közül hosszúszáron kiemelkedve nőnek. A bimbókezdemény megjelenése után 3 hónappal nyílik ki az első virág, ami akár 5-6 hónapig is virágzik. A fővirágszár után az alvógyökerekből is képződhet virágszár.
Elvirágzás után maradhat a virágszár a növényen, amíg az el nem szárad. Többnyire az elvirágzás után elágazik a szár és új bimbót hoz. A másodvirágok általában kisebbek, de ugyanolyan szépek. Ha elmarad az újabb virágzás, azt többnyire tápanyag hiány okozza. A virágszáron nem ritkán kis növény, úgy nevezett keiki fejlődik. Vannak azonban olyanok is, akik az elnyílt virágszárak azonnali eltávolítása mellett kardoskodnak.

Orchidea átültetése

Két-három évente ajánlott az orchidea földjét cserélni, de csak és kizárólag speciális orchidea földet szabad használni. Az orchidea földkeverék 1/3 rész tőzegből, 1/3 rész fenyőkéregből és 1/3 rész hungarocell golyócskából áll. Fontos, hogy az új cserép csak egy picivel legyen nagyobb az előzőnél, mert egyébként csak a gyökerek fejlődnek, maga a növény nem. Szaporítása csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, felesleges kísérletezni vele.
Tény és való, hogy a lepkeorchidea lényegesen több törődést kíván, mint egy átlagos szobanövény, de cserébe hosszan nyíló, gyönyörű virágokat kapunk.
Sok sikert és örömet kívánok a lepkeorchideádhoz!
Exit mobile version