Site icon Balkonada

Így gondozd a cikászt, hogy mindig szép legyen – olvasói tanácsok

A japán cikász gondozása rendszeresen visszatérő kérdés a Burjanzó balkonok és kertek Facebook csoportban. A szágópálmának is hívott növény Magyarországon is népszerű, annak ellenére, hogy teleltetést igényel és sárguló levelei sok bosszúságot okoznak. Olvasónk elmondja a legfontosabb gondozási praktikákat, amivel mindig szép lesz a cikász pálma. 

Japán cikász gondozása, hogy mindig szép legyen

A szágópálma vagy cikász pálma (Cycas revoluta) gondozása nem olyan egyszerű, mint például a leanderé, ennek ellenére érdemes próbálkozni vele. Egy bejegyzésben már részletesen bemutattam és az ápolásához is adtam saját tapasztalataimon alapuló tanácsokat.

Cikász pálma (Cycas revoluta) jellemzése, gondozása

Többször írtam már a leggyakoribb betegségéról, a levelek sárgulásáról és arról is, hogy lehet a beteg cikászt meggyógyítani és szép és egészséges új levelek fejlesztésére bírni.

A beteg cikász pálma (Cycas revoluta) látványától sokan megriadnak és menthetetlennek tartva megszabadulnak a növénytől. Pedig a főleg a helytelen teleltetés következtében előforduló sárga levelek és magasra nyúlt, gyenge hajtások nem jelentik a cikász halálát. Fotókkal mutatom meg, hogy gyógyítható meg a sárguló cikász és hogy lesz belőle újra csodálatosan zöld növény.

Beteg cikász pálma megmentése – fázis fotókkal

De nézzük mit ajánl az olvasónk az évekig szép cikász gondozásához!

Cikász ápolása – olvasói tapasztalatok

„Cikászom rekordot dönt. 56 új levelet hoz😊 A legtöbb 50 volt eddig.
Többen kérdeztétek hogyan tartom. Ez az módszerem.

Ahogy én tartom:
Földje 2/4 florimo virágföld+1/4 tőzeg+1/4 marhatrágya granulátum. Mindig legalább két számmal nagyobb cserépbe tettem, mint indokolt lett volna. Úgy vettem észre szereti a teret maga körül a gyökérzet. Bár jövőre bajban leszek, ennél nagyobb cserépbe nem szeretném tenni, viszont esedékes lesz az átültetés🤔. 3 évente ültetem át.

Kora tavasszal viszem ki a kertbe, mikor már este stabilan 2-3 fok van. Nem szoktam parázni, ha pár hét után jön egy-egy enyhe mínuszos éjszaka. Kint hagyom (volt, hogy áprilisban esett rá a hó. Na, akkor nem voltam nyugodt!🥴) Nálam nincs naphoz szoktatás, örülünk, ha elnavigáljuk a helyére. Egész nap full napon van. (Mondjuk március elején még nem éget a nap.)

Egy hónappal azután, hogy kitettem, kezdem el tápozni. Ferticare I táppal öntözöm hetente egyszer.
Viszonylag kevés vizet igényel. Most ebben a kánikulában is csak kétnaponta kap vizet, a cserép méretéhez képest keveset.

Kint van egészen a tartós éjszakai fagyok beálltáig. Ami azt jelenti, hogy ha szeptember-októberben van egy-egy -1-3 fok, még marad. Ha napi szinten mondja a mínuszt éjjelre, akkor visszük csak be.

9 fokos telelőház hátsó traktusában telel, előtte/körötte kb 200-300 más telelőssel. Kb kétszer adok neki minimális vizet a tél folyamán. Minimális azt jelenti, hogy össz-vissz nem kap egy liter vizet egész télen!
2014-ben vettem törpicurként az egyik multinál.😊”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Budainé Széles Zsuzsannának!

Exit mobile version