Egyre többen próbálkoznak az otthoni kenyérsütéssel. Nem egyszerű művelet, de egy kitűnő recepttel már az első próbálkozás is sikerrel kecsegtet. Márta házi fehér kenyere igazán kívánatos. Mutatom a receptet, amivel Te is elkészíthetsz egy ropogós héjú friss fehér kenyeret.
Wolf Márta: „Többször sütöttem már kenyeret, de mostanában, nyáron, a meleg miatt nem visz rá a lélek. Dagasztógépben megdagasztom, kézzel formázom, és gázsütőben, tepsiben sütöttem meg a képen láthatót. De kipróbáltam már cseréptálban és sütőzacskóban is. A képen lévő fehéret Limara (limarapeksege.com ) receptje alapján készítette.”
Márta kenyere igazán gusztusos, olyan, amibe szívesen beleharapna az ember. A végeredmény tökéletes, a sütés közbeni mennyei illat, ami belengi a konyhát csak extra ráadás.
Házi fehér kenyér hozzávalói
- 2,7 dl víz (0,7 lehet tej),
- 2 csapott teáskanál só,
- 2 evőkanál olaj,
- csipet aszkorbinsav (csak ha gyengébb minőségű a liszt),
- 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható),
- 20-25 dkg öregtészta,
- 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt),
- 30 dkg BL 80 liszt,
- 1 dkg friss élesztő.
Sokakat már az öregtészta elriaszt, pedig azt is egyszerű elkészíteni. Az öregtészta nem más, mint kovász. Egyszerűen csak annyi, hogy a bedagasztott tésztából elteszünk egy darabot a következő kenyérsütésig. Ez lesz a kovászunk, a hűtőben akár 7 – 10 napig is eláll.
Első alkalommal előzőnap el kell készíteni egy külön adag kenyértésztát.
Öregtészta hozzávalói
- 3 dl langyos víz,
- csipet só,
- 50 dkg liszt,
- 1 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 dkg friss élesztő.
A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk és hagyjuk túl kelni. Akár egy éjszakára is maradhat a konyhapulton. Másnap egy kicsit átgyúrjuk és lezárt edényben a hűtőbe tesszük.
Házi fehér kenyér elkészítése
- a hozzávalókat összekeverjük és géppel vagy kézzel bedagasztjuk,
- ha kész, átgyúrjuk, rugalmas tésztát kell kapnunk,
- kelesztőtálban hagyjuk a duplájára kelni,
- ha szépen megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, (ne felejtsünk el egy adagot félre tenni belőle, hogy legközelebbre legyen öregtésztánk),
- kézzel megformázzuk,
- egy kb. 8 literes jénait sütőpapírral kibélelünk,
- beletesszük a tésztát,
- rátesszük az edény tetejét és hagyjuk a duplájára kelni,
- pengével bevágjuk és további 15-20 percig hagyjuk kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak,
- közben előmelegítjük a sütőt,
- a jénai tetejét belülről bespricceljük vízzel,
- 220-230 fokos sütőben kb. 50-55 percig sütjük,
- ha az utolsó 5-10 percre levesszük a tetőt, vastagabb lesz a kenyér héja,
- ha megsült, rácsra tesszük hűlni,
- hideg vízzel lespricceljük.
Nagyon köszönöm a receptet Limarának és Wolf Mártának!