Site icon Balkonada

Gundel palacsinta, amit Márai Sándor feleségének köszönhetünk

A hortobágyi palacsinta mellett a Gundel palacsinta a legismertebb magyar palacsinta. Nem csoda, hisz a diós töltelékkel, csokiöntettel és tejszínhabbal, készülő finomságnak lehetetlen ellenállni. A gyorsan elkészíthető desszert egyszerű receptjét és érdekes történetét is mutatom a Palacsinta világnapján.

Gundel palacsinta legendája és receptje

A közhiedelemmel ellentétben a Gundel palacsinta receptjét nem a nagy múltú és híres budapesti étterem szakácsainak köszönhetjük. Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Lola Márai egyik darabjának, a Kalandnak a premierjére készítette a diókrémmel töltött palacsintát. A Gundelben tartott premiert követő bankettre Lola otthoni specialitását is levitte. A nagy sikerre való tekintettel a különleges palacsinta felkerült a vendéglő étlapjára. Egy ideig a Márai-palacsinta nevet viselte, később keresztelték át Gunde-palacsintára.

A gundel palacsintát elegánsabb helyeken alkohollal alaposan meglocsolva és azt meggyújtva tálalják a vendégek elé. Az eredeti, a Lola féle palacsintában volt ugyan rum, de azt nem gyújtották meg.

Hozzávalók – 14-16 darabhoz

Palacsintatésztához:


Diótöltelékhez:


Csokoládéöntethez:


Tálaláshoz:

Gundel palacsinta elkészítése

Exit mobile version