A kertben vagy az erkélyen nevelt fűszernövények sajnos nem örökéletűek. Egy részük átteleltethető, mint pl. a chili paprika, a petrezselyem, a snidling, azonban a legtöbb fűszernövény friss zamatáról télen le kell mondanunk. Olvasóink meséltek arról, hogy milyen praktikák váltak be nekik a fűszernövények konzerválása terén, hogyan gondoskodnak ők az ínséges hónapok a fűszer-utánpótlásáról vegyszermentesen.
Fűszernövények konzerválása házilag
A fűszernövények konzerválása házilag is megoldható. Ráadásul így vegyszermentesen megtehetjük. Többször írtam már a fűszerek téli raktározásáról, de olvasóink bevált receptjei sok új ötlettel szolgáltak.
Szécsény Zsuzsanna: „Lefagyasztom télre a zsálya, petrezselyem, kapor, zeller, rozmaring leveleket.”
Tóth Erika: „Én a petrezselyem zöldet simán beletömöm egy zacsiba úgy ahogy van, és lefagyasztom. Amikor megfagy, mindig annyit morzsolok belőle, amennyi kell. Könnyen törik. Még aprítani sem kell.”
Pintér Márta: „A zsályát, tárkonyt árnyékban felakasztva megszárítom, petrezselyem, zeller, snidling egész télen nő az erkélyen, és valahol mindig kikel a kapor is a teleltetett muskátlik között.”
Murányiné Katalin: „Szárítom őket és üvegbe velük!”
Nagy Gabi: „Kicsumázott zöldpaprikába teszek petrezselyemzöldet, zellerzöldet és lefagyasztom. Télen húslevesbe kiváló.”
Kapos István: „Zeller, petrezselyem levelet szárítani szoktam, a zellerszárát vékony karikára vágom beleszórom télen a levesbe vagy a rakott zöldséggel párolom. A kaprot fagyasztom, a bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót szárítom, morzsolom. A kápia paprikát, hagymát apróra vágom kiürült vajasdobozba rakom, pörkölt alá használom télen. Minden zöldségből, hüvelyesekből, kisebb csomagokat csinálok. Nálunk minden héten van rakott zöldség télen, azt párolom frissen. A spenótot levelesen hagyom, csak megpárolom. Karfiolt, karalábét, zöldséget, sárgarépát blansírozom és nylonzacskóval bélelt tejesdobozban kockára fagyasztom.”
Sáfiné Simkó Zsuzsanna: „Annyi bazsalikomot ültetek, hogy télen a konyhaablakban mindig van friss. A kertből pedig szellős, árnyékos helyen megszárítom, sötét üvegben őrzöm. A borsikafüvet is mostanában kezdem szárítani, árnyékban, aztán lemorzsolom a felét, de teszek el hosszú üvegbe teljes szárast is, mert a sült csirkéhez és más húsokhoz a fokhagyma mellé azt szoktam rakni. Zeller zöldjét is megszárítom, és különféle méretben rakom üvegekbe. A szép hosszú szárakat lefagyasztom, mert sok ételbe (bolognai szósz) kell a zellerszár.”
Szárítás és fagyasztás a legnépszerűbb
Balogh Dezsőné: „A tárkony friss hajtásából szoktam ecetbe tenni, / tárkonyos ecet / ezzel lehet babból készült ételeket ízesíteni. Spenótot, zeller zöldet petrezselyem zöldet, tárkonyt, bazsalikomot, oregánót, kaprot rozmaringot lefagyasztom. A kakukkfüvet szárítom, télen köhögésre jó a teája.”
Dudás Katalin: „A mentát, ezerjófű virágát, apró bojtorján levelet, szárat, virágát szárítani szoktam. Kamrában papírstanecliben tárolom, ennek a három teafűnek együtt nagyon kellemes az íze, cukor nélkül a gyerekek is imádják. Hársfavirágát ugyanígy. Lóromot is szoktam szárítani, gyomorrontásra kitűnő a főzete. Fillérfüvet a kert füves részéről, ízületi fájdalmakra pakolás készül belőle, nem vicc, használ! Citromfüvet, zsályát, cickafarkot, cseresznye és meggyszárat mind papírzacskóban.
Beke Gézáné: „Zellerlevél lesózva, üvegben és a petruskát mélyhűtőben. Kíváncsi vagyok, hogy a tényleges gyógy- és fűszernövényeket hogyan kell tartósítani.”
Kuchtová Mária: „Én szedek egy kevés petrezselyem zöldet, hozzá egy szál zellert, összekötöm, és megy a fagyóba. Télen húslevesbe nagyon jó.”
Lauterné Hirsch Katalin: „Tárkony, bazsalikom, menta, diólevél stb. kizárólag szárítom, de nem napon,és szép zöld marad.”
Madarász Anna: „Gyermekkorunkban rengeteg hársfavirágot és csipkebogyót szedtünk, mert az abból főtt tea volt a reggelink, vacsoránk mellé. Vagy ha valamelyikünk meghűlt, az volt a gyógyszer. Csomagolópapírokat terítettünk ki és azon száradtak meg. Gyakran átforgattuk őket, hogy egyenletesen száradjanak. Ha esős idő volt, akkor a padláson lettek így szárítva. Szellős padlásunk volt.”
Rácskai Péterné: „Én is papírra terítve, sötét helyen szárítok, mert így megőrzi az eredeti színét.”
Fagyasztás, de hogyan?
Mitre Orosz Gabriella: „Én mindent fagyasztok. Adagonként rakom különböző színű zacskókba. Pl. spenót-zöldbe, sóska kékbe, kapor pirosba, stb. és felírom a mélyhűtő ajtajára belülre, ha esetleg elfelejteném. Petrezselyem zöldet még felaprítva jégkocka készítőbe rakom és pici vizet öntök rá. Másnap kiszedem és egyesével folpackba csomagolva visszarakom. De maradhat a tartóban is. A gyógynövényeket, teának valókat pl. kamilla, hársvirág, csipkebogyó, citromfű, stb. én is szárítom és befőttesüvegben szépen felcímkézve a spájzban tárolom.”
Petrezselyemzöldjét, zellerlevelet, kapor levelet fagyasztom. Csombortot szárítom, lemorzsolom és befőttesüvegben tárolom. A tárkonyt mosás, aprítás után jól lesózom, így összeesik a tömege és sok fér a befőttes üvegbe, feltoltom ecettel, celofant teszek a csavaros fedél alá, mert a sótól megrozsdásodik. És még áfonyát szárítok, körömvirágot, kamillát és mindent, ami van erdőn, mezőn. Nem nagyon vesszünk készen. Na meg a lestyán a kedvenc. Csorba nem fő nélküle. Csorba minden leves, amit valamiféleképp savanyítunk. Próbáltam sóban, megváltozik a színe és az íze is. Legjobb fagyasztani.”
Kalotainé Csergő Zsóka: „Én szárítani szoktam: citromfű, kakukkfű, bazsalikom, szeder, málna levél, diófa levél, zsálya, csombor, borsikafű, rozmaring, tárkony, bodzavirág. Ezek vannak a kiskertemben. Ja! és rozmaring.”
Takácsné Balla Erika: „Én a lestyánt, petrezselyemzöldet és a zeller levelet szoktam lefagyasztani. Megmosom, leválasztom a száráról a levelet. A szárakat 10 cm-es darabokra vágom, zacskóba teszem, és mehet a fagyasztóba. A levelek közül a petrezselymet apróra vágom, és vajas dobozba teszem el, a másik kettőt ahogy van szintén zacskóba teszem, azt húslevesbe főzöm télen, könnyen törik.
Zombory Éva: „Tavalyi chili, az erkélyen termett, ledaráltam sóval, egész télre volt erőspaprika, vegyszer és tartósítószer nélkül.”
Fagyasztás, de hogyan?
Danyi Józsefné: „Én a petrezselyem, lestyán, és zeller leveleket vékony szárral együtt apróra vagdalom, és úgy teszem egy műanyag dobozba, és fagyasztom. Főzéskor annyit kaparok ki kanállal, amennyire szükségem van. Sózva is tettem már el kis üvegbe, de én inkább fagyasztva jobban szeretem. Csomózva is teszek el fehér cérnával összekötve és nagyobb dobozban teszem a fagyasztóba. Több csomó fér bele, és mindent dobozban tárolok, így jobban lehet rendszerezni a fagyasztott dolgokat. Rozmaringot szárítva csavaros tetejű befőttes üvegben tárolom.
Bazsalikomot még nem tettem el, azt is lehet szárítani vagy éppen fagyasztóba tenni. Hárs levelet is szedtem, de sajnos bogarat találtam benne, így kidobtam.Viszont gyerekkoromban hársfa teát ittunk, melyet az édesanyám szárított. Csipkebogyót is szoktam szárítani, melynek a teája sokkal finomabb mint az üzleti. Puha érett formában csipkelekvárt fogok készíteni, ha sikerül szednem annyit. Már van hozzá sűrű szövésű műanyag szitám. A csipkebogyót szárításhoz érdemes puha, érett formában nagy tálcára tenni, hogy ne penészedjen meg, és szellős helyre tenni. Én a spájzban (éléskamra) szoktam szárítani. Vagy tepsibe a radiátoron.”
Vadady Mária: „Ezt még nem írták: a lecsóeltevésből maradt paprikacsumákat bezacskózom és ez lesz az ízesítője télen leveseknek, sülteknek, pörköltnek. Jócskán hagyok rajta paprikahúst. Ugyanígy zacskózok be kisebb nyári egész paradicsomokat is.”
Bódisné Márta: „Nekem a kertemben van: bodza, kamilla, borsmenta, csalán és az utcán egyhatalmas hárs. A hárs és bodza, valamint a kamilla virágokat kis gyümölcsös ládákba kiterítve szárítom meg, a borsmentát és csalánt pedig szárral szedem és összekötve, felakasztva szárítom. Összefőzve teának és csak gyümölcs szörppel ízesítve nagyon finom! Egész nyáron ezt ittam, lehűtve ! A bodza bogyóból, pedig dzsemet készítek almával vegyesen és citrom szeletekkel, vaníliás cukorral és őrölt fahéjjal ízesítve !! Isteni finom !!!”
Köszönöm az olvasóknak a rengeteg hasznos tanácsot és ötletet!