A hagyományos házi foszlós fonott kalács mazsolával az igazi. Talán nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű elkészíteni. Nagyanyáink még kézzel dagasztották, olvasónk géppel dolgozta össze és a végeredmény így is tökéletes lett. Már mutatom is a nagyon finom, könnyű tésztájú fonott kalács receptjét.
Foszlós fonott kalács mazsolával receptje
A fonott kalács önmagában is nagyon finom, de mézzel, vajjal vagy lekvárral megkenve még ízesebbé tehetjük. Sok magyar háztartásban a húsvéti asztal elmaradhatatlan kelléke.
Hozzávalók két kalácshoz
Tésztához
- 50 dkg liszt,
- 1 kávéskanál só,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 dl langyos tej és pici cukor a felfuttatáshoz,
- 2 dl langyos tej,
- 2 evőkanál cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 tojás sárgája,
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 10 dkg mazsola.
Kenéshez
- egy felvert tojás,
- pici cukros tej.
Házi fonott kalács elkészítése
- 10 dkg mazsolát forró vízzel leöntünk, és egy órán át állni hagyjuk,
- az élesztőt az egy 1dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk,
- a liszthez hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, a 2 dl tejet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a 2 tojássárgáját,
- alaposan összedolgozzuk kézzel vagy géppel,
- majd hozzákeverjük az 5 dkg olvasztott, de nem meleg, csak langyos vajat vagy margarint,
- a mazsolából kinyomkodjuk a fel nem szívott vizet és ezt is hozzáadjuk a tésztához,
- letakarva, kb.3/4 óra alatt duplájára kelesztjük,
- 6 egyenlő részre osztjuk,
- rudakat sodrunk belőlük,
- hármat hármat összefonunk,
- tepsibe tesszük,
- újabb kelesztés következik, kb. 15 perc.
- lekenjük a felvert tojással.
- még 10 perc kelesztjük,
- majd újra lekenjük,
- aztán 180 fokon, légkeveréssel kb. 30 percig sütjük.
- amikor megsült, forrón átkenjük pici cukros tejjel.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Bedi Istvánnénak!
További kitűnő kalács receptek
A tépkedős fahéjas kalács jó választás ha valami finommal kényeztetnénk a családot és unják már a csupa csokis kalácsot vagy épp a fahéjas csigát. Gyorsan elkészül és legalább olyan gyorsan el is fogy. Olvasónk mutatja, hogy készül az illatos és megunhatatlan kalács.
Nagyon finom, foszlós és zamatos kakaós kalács receptet hoztam, amolyan egyszerű, kelt tésztás, hagyományos, nagyi féle kakaós kalács receptet. Hallottam már, hogy ostoros kalácsként is hívják a kakaóval töltött, szaftos, puha fonott kalácsot, ami régi recept alapján készül és garantáltan a legjobb csokis kalács. Leginkább azt szeretem benne, ahogy a szinte folyós kakaó töltelék (kakaókrém) körülöleli a lágy, foszlós tésztát. Csak óvatosan a kipróbálásával, mert garantáltan családi kedvenc lesz a kelt tésztás, fonott, csupa csokis kalács sok-sok olvadó kakaóval! Ünnepi, húsvéti és karácsonyi kakaós kalácsnak is kiváló.
Családi hagyomány nálunk, hogy a húsvéti sonka és tojás mellé nem kenyeret, hanem édes, mazsolás kelt kalácsot készítünk. Hagyományosan ez fonott kalács forma volt, jó pár éve azonban már napraforgókalácsot sütünk. Ami még finomabb, még mutatósabb és igazi tavaszköszöntő formájú.