Ha farsang, akkor fánk. Nekem a szalagos fánk a nagy kedvencem, de a farsangi csörögefánk elkészítése sokkal egyszerűbb és a még a szalag miatt sem kell aggódni.
A fánk kelt tésztából készülő édes sütemény, amelyet többnyire porcukorral és lekvárral fogyasztunk. Magyarországon a 19. század tájékán terjedt el. Egy legenda szerint Marie Antoinette francia királynéhez köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik. De hát tudjuk, hogy Marie Antoinette Mária Terézia lánya volt, így hát Ő is Bécsből származott. Kedvelt változatai a képviselőfánk, a forgácsfánk, a farsangi fánk, vagy más néven szalagos fánk.
Fogadd szeretettel Kordics-Ujvári Veronika kitűnő receptjét!
Farsangi csörögefánk (herőke) hozzávalói
- 30 dkg liszt,
- 4 tojás sárgája,
- 5 dkg cukor,
- 1 evőkanál rum,
- 2-3 evőkanál tejföl,
- csipet só,
- 1 zacskó vaníliás cukor,
- sütéshez bőven olaj.
Elkészítése
- a lisztet gyúródeszkára szitáljuk,
- összekeverjük a cukorral és csipet sóval,
- közepébe mélyedést nyomunk,
- majd beleütjük a tojások sárgáját,
- hozzáadjuk a rumot,
- és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk,
- a tésztát folpackba csomagolva hűvös helyen 30 percig pihentetjük,
- majd lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk (az az igazi, ha papírvékonyra ki tudjuk nyújtani),
- a tésztából éles késsel, vagy derelyevágóval 3-4 cm széles csíkokat vágunk,
- majd kb. 10 cm hosszú rombuszokra vágjuk,
- a rombuszok közepét hosszúkásan bevágjuk,
- az így keletkezett nyíláson a rombuszok két hegyes végét átbújtatjuk,
- az olajat magas serpenyőben 180 fokra felmelegítjük és a csörögét adagonként 3-4 perc alatt aranysárgára sütjük,
- a fánkokat papírszalvétára szedjük majd vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.
Nagyon köszönjük a receptet Kordics-Ujvári Veronikának!