Egyszerű és gyors elkészítésük miatt egyre népszerűbbek a különféle kencék és mártogatós megoldások. A hozzávalók és az alapok variációja szinte végtelen. Választhatunk csak zöldségeset, de készíthetünk halból, tojásból, sajtból is ínycsiklandó falatokat. Gyakorlatilag bármilyen eseményre tökéletes ötlet lehet egy jó kis kence: házibuliban, vendégségben, de akár vacsoraként is fogyaszthatjuk a különféle mártogatós krémeket.
Tényleg óriási pozitívum, hogy akár pár perc alatt összedobhatjuk, ráadásul egészséges alapanyagokból kifejezetten vitamindús táplálékot kapunk, amelyet kenhetünk rozskenyérre, teljeskiőrlésű kenyérre, tortillára is, de házilag készített sós rudacskát, vagy zöldségeket (zellert, répát) is mártogathatunk bennük. Mutatunk pár könnyen és gyorsan elkészíthető finom és egészséges krémet, mártogatós falatot!
Különleges krémek, pástétomok, exkluzív alkalmakra
Amennyiben különleges vagy ritkán látott vendégeink érkeznek, úgy őket érdemes meglepni valami igazán ötletes finomsággal. Ilyenek például a pástétomok, amelyek összetételükben valóban kissé masszívabbak a zöldségmártogatósoknál, de egyedi ízük és összetételük miatt garantált sikert arathatnak a vendégek között.
Gomba pástétom: Felforrósítunk egy kevés vajat, és a finomra vágott hagymát üvegesre sütjük rajta. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, majd nagy lángon 5-6 percig pirítjuk. Akkor jó, ha az összes nedvesség elpárolgott. Mindeközben tetszőlegesen fűszerezzük, hozzáadunk egy kis fehérbort, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a fűszereket, a ketchupot, majd megsózzuk és megborsozzuk. Aprítógépbe tesszük némi vajjal. Alaposan összedolgozzuk, ha szükséges, ismételten sózzuk, borsozzuk.
Tokajis csirkemájkrém: A csirkemájat megmossuk, lehártyázzuk, feldaraboljuk és a serpenyőbe tesszük. Átforgatjuk a zsiradékon, ami lehet például vaj vagy kacsazsír, hogy kérget kapjon, ezután felöntjük az aszúval. Nagy lángon elpárologtatjuk a bort, és átsütjük a májat egészen addig, amíg a közepe is teljesen átsül. Közben majorannával és borssal ízesítjük, majd ha elkészült, megsózzuk. A langyos májat turmixgépbe tesszük a vajjal együtt, és krémesre daráljuk.
Zöldséges mártogatósok házibuliba
A legkönnyebb és legegyszerűbb a zöldséges mártogatósok elkészítése. Vannak joghurttal vagy túróval kevert változatok, de olyanok is, amelyekhez csupán némi olívaolaj kell és persze fűszerek. De valóban végtelen a lehetőségek tárháza e téren, mert rengeteg zöldségféle alkalmas krémnek, mártogatósnak egyaránt. A semlegesebb ízűeket remekül lehet fűszerezni, a karakteresebb ízvilágú zöldségek pedig szinte magukban is rendkívül finomak, legfeljebb némi só kell hozzájuk.
A legegyszerűbb a joghurtos, túrós keverék, amelyet metélőhagymával és tetszés szerinti fűszerekkel készíthetünk. Ehhez a kencéhez remekül passzol a zeller vagy a répa, ráadásul állaga miatt praktikus, mert kevésbé folyós, mint az átlagos mártogatós krémek. A joghurtos-túrós krémhez hasonló állagú gyerekkorunk kedvence, a körözött, amely juhtúróból, tejfölből készül pirospaprikával és hagymával. Az igazi ínyencek egy kis vajat is tehetnek hozzá!
Nagy népszerűségnek örvend a padlizsánkrém is, amely enyhén füstös ízével, fokhagymás aromájával örök házibuli kedvenc lehet. A remek íz titka, hogy a padlizsánt megfelelő ideig sütőben kell sütni, de az igazi profik gáz fölött pirítják meg héjastól, ettől alakul ki a jellegzetes füstös íz.
Az avokádókrém az egyik legfinomabb szendvicskrém/mártogatós, és egyáltalán nem bonyolult. Lényege, hogy érett legyen az avokádó, így könnyen pürésíthetjük. A legfontosabb szabály, hogy se tejfölt, se joghurtot, se majonézt ne tegyünk bele! Isteni finom lilahagymával és persze koriandert is tehetünk bele, igazán fantasztikus ízélményt ad hozzá ez a különleges fűszer. Tortilla lapra is kenhetjük, vagy pirítósra.
Az avokádó mellett a másik szintén rendkívül egyszerű szendvicskrém variáció a paprikakrém kápiából. A titka, hogy a kápiákat jól süssük meg, így héjukat könnyen lehúzhatjuk, a belsejét pedig már csak pépesíteni kell, majd fűszerezni és máris kész a finom zöldségkrém.
Friss nyári hűsítő falatkákhoz ideális lehet a citromos zellerkrém, ehhez csupán meg kell főzni a zellert, majd pürésíteni, majonézzel bekeverni és citrommal, sóval, valamint némi cukorral ízesíteni.
Ez persze csak töredéke a végtelen variációnak, amely a krémek, mártogatósok elkészítését illeti. Akár saját magunk is kísérletezhetünk egyéni, egyedi receptekkel, megoldásokkal, attól függ mennyi időt szánunk a készülődésre. Ha késik a főétel mindenképpen vessünk be valamilyen krémet vagy mártogatóst a repertoárba, már csak azért is, hogy megadjuk a kellő módját a vendéglátásnak.
Hirdetés (X)