Az égetett cukros szelet különlegesen finom ízét a pirított cukor és belekerülő fűszerek aromája adja. Az illata és az íze hasonlít a karácsonyi mézeskalácséhoz. Az egyszerűen elkészíthető recepttel 45 perc alatt kitűnő süteményt varászolhatunk.
Égetett cukros szelet receptje
Hozzávalók – 28 x 40 cm-es tepsihez
- 1 tepsi,
- 4 db tojássárgája,
- 25 dkg cukor,
- 27 dkg liszt,
- 15 g sütőpor,
- 8 g vaníliás cukor,
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
- 4 db tojásfehérje,
- 1,5 dl víz (ezzel öntjük fel a pirított cukrot)
- 3 evőkanál cukor (ezt fogjuk megpirítani)
Elkészítés
- A tojássárgáját a kristály- és vaníliás cukorral elkeverjük.
- Közben lassú tűzön világos barnára megpirítjuk a 3 evőkanál cukrot.
- Ha teljesen elolvadt a cukor, felengedjük az 1,5 dl vízzel és beletesszük az összetört szegfűszeget.
- Ha kihűlt a cukros víz, összekeverjük a tojásos masszával.
- Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a fahéjat.
- Közben kemény habbá verjük a tojásfehérjét.
- Ha kemény lett, óvatosan összekeverjük a tojássárgás keverékkel.
- Olajozott, lisztezett tepsibe öntjük és közepes lángon készre sütjük. A sütési idő 180 fokon kb. 30 perc, a sütést tűpróbával ellenőrizzük.
Tipp: Jó megoldás, ha felvert tojásfehérjék habját lyukas kanállal tesszük a sütemény massza többi részéről, így nem törik össze a fehérje.
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!
Ha Te is kedveled, a pirított cukorból készülő süteményeket, akkor szívből ajánlom figyelmedbe az én személyes kedvencemet a karamelles szeletet vagy a sütés nélkül készülő karamell álom tortát.