Site icon Balkonada

Díszkáposzta (Brassica oleracea) gondozása

A díszkáposzta (Brassica oleracea) nem véletlenül kedvelt növény ősszel a kertben és a balkonon. Élénk színben pompázó, fodros levelei nagyon dekoratívak, nagyon jól mutat az ősszel virágző dísznövények mellé ültetve. A díszkáposzta nem igényel sok gondozást, enyhébb teleken tavaszig gyönyörködhetünk szépségében.

Díszkáposzta (Brassica oleracea) származása, jellemzése

A díszkáposzta a hagyomáynos káposztafélék nemesített változata. Kétéves növény, az első évben leveleket, a másodikban magszárat hoz. Népszerűségéhez nagyban hozzájárul, hogy akkor pompázik a virágágyásokban, amikor a legtöbb dísznövény már elvirágzott.

Díszítő értékét a levelei adják, amelyek enyhén tömött fejet alkotnak, szülk lehet csipkés vagy hullámos. A különböző változatok között találunk a zöld sok árnyalatában, sárgában, rózsaszínben, ciklámenben és lilában pompázókat.

A legtöbb díszkáposzta faj jól tűri a hideget, enyhébb teleken tavaszig gyönyörködhetünk bennük.

Ősszel a legtöbb virágkereskedésben, faiskolában, a nagyobb áruházak kertészeti osztályán beszerezhetjük. Keressünk olyan fajtát, ami a nagyobb mínuszokat is jól tűri, levelei egészségesek, feszesek, nem fonnyadnak.

Díszkáposzta igényei, gondozása

Napfényigényes növény, ezrét a kert déli fekvésű, világos helyére ültessük, vagy olyan félárnyékos helyre, ahol több órán keresztül éri közvetlen napfény is.

Nem különösebben érzékeny a talaj típusára, de a savas kémhatású nem a kedvence.Szereti a laza, jó vízáteresztő képességű, tápanagydús talajt. Mielőtt szabadföldbe ültetnénk, kapáljuk meg a talajt, és dúsítsuk komposzttal, szarvasmarhatrágya-granulátummal. Ültetés után alaposan ötözzük be a növény tövét.

A hőmérséklet csökkenésével, napos helyen tartva a díszkáposzta egyre színesebbé válik. Csoportosan ültetve a legmutatósabb. Nagyon jól illik az ősszel virágzó növények mellé.

A díszkáposzta szereti a vizet, fontos számára a folyamatos vízellátás, ezért csapadékmentes időben öntözni kell. A levelek fonnyadása vízhiányra utalhat, ezt észlelve azonnal locsoljuk meg. Ne csak a tövét öntözzük, hanem a leveleit is nedvesítsük vízpermettel.

A fagyok megérkezése után már ne adjunk neki vizet. A fagyoktól érdemes megóvni, mert ha megfagy, büdös lesz.

Így nevelhetjük cserépben a díszkáposztát

Cserepekben, balkonládákban is termeszthető, jó választás az őszi balkonra is. Legideálisabb számára a déli fekvésű ablakpárkány vagy terasz. Átültetéskot tegyünk az edéyn aljára agyaggolyót, ami magába szívja a felesleges vizet, és amikor szárazzá válik a föld, leadja a nedvességet.

Mivel a díszkáposzta nem kedveli a pangó vizet, az edény alja mindenképp legyen lyukas, hogy ki tudjon folyni a felesleges víz.Mivel vízigényes növény, cserépbe ültetve öntözzük rendszeresen.

Csodás kompozíciókat állíthatunk össze, ha mellé erikát és különböző színekben pompázó krizantémokat teszünk.

Exit mobile version