A mákos süteményeket mindig is imádtam. A csudijó mákos linzer volt az első süti, amit az első saját lakásomban megsütöttem. Aztán ahogy teltek az évek valahogy elhagytam a könyvet, amiben a recept volt. Több mákos sütit próbáltam azóta, de egyik sem volt az igazi. Aztán a napokban anyukámnál rátaláltam a régi sazkácskönyvre, benne az utánozhatatlanul finom mákos linzer receptjével. Naná, hogy megsütöttem és le is írom a blogba, hogy mindig kéznél legyen. Most nem fog elveszni az biztos!
Csudijó mákos linzer receptje
Hozzávalók
Tésztához:
- 30 dkg finom liszt,
- 20 dkg margarin,
- 1 csomag sütőpor,
- 10 dkg porcukor,
- 1 tojássárgája,
- 1-2 kanál tejföl,
- 1 tojás a megkenéshez.
Töltelékhez:
- 40 dkg darált mák,
- 20 dkg kristálycukor,
- 10 dkg mazsola,
- reszelt citromhéj,
- 2 evőkanál baracklekvár,
- 1/2 liter tej.
Csudijó mákos linzer elkészítése
- a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,
- hozzáadjuk a sütőport és a porcukrot,
- belekeverjük a 1 tojássárgáját és a tejfölt,
- nem túl kemény tésztává gyúrjuk,
- 24 órát pihentetjük,
- a töltelékhez a darált mákhoz hozzáadjuk a kristálycukrot,
- belerakjuk a mazsolát és a citromhéjat,
- belekeverjük a lekvárt,
- a tejjel felöntve, kevergetve 10 percig főzzük,
- másnap a tésztát két részre osztjuk,
- egyiket kinyújtja (kb 1/2 cm-re) tepsibe tesszük,
- kb. 10 percig sütjük,
- a félig sült tésztára rákenjük a kihűlt mákos krémet,
- a második részt is kinyújtjuk és ezzel befedjük,
- tetejét megkenjük tojással,
- megszurkáljuk,
- sütjük,
- a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat!