Jó lehet Illésné Nagy Mária családtagjának lenni. Mindig valami finomságot főz, gyakran kipróbál új recepteket is. De nem ám, változatlanul. A családtagok ízlését figyelembe véve és saját kreativitását bevetve kreál újabb és újabb recepteket. Most épp a csőben sült egész karfiol újragondolása és a család ízlésére formára volt soron.
Csőben sült egész karfiol receptre
„Egy különleges fogás… 😋
A neten figyeltem fel rá, láttam több videót, végül megalkottam a saját ízlésem szerinti variációt.
Valóban igaz az állítás, hogy minél bátrabban szárnyal az ember fantáziája, annál finomabb dolgok születnek, ez igaz ennél a receptnél is.
Ízlés szerinti alapanyagokkal variálhatjuk a töltést és a fűszerezést is.
Legyetek kreatívak, vállalkozó szelleműek, ennél az ételnél csakis „jó sülhet ki belőle” ! 🤩
Megmutatom az én verziómat.” – mondja Illésné Nagy Mária. Hát akkor lássuk a receptet!
Hozzávalók
- 1 fej karfiol.
- néhány szelet főtt sonka,
- ujjnyi hasábokra vágott sajt (Edamit használtam).
- 2 szál újhagyma, felkarikázva.
Kencéhez:
- 3 dl tejföl,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- só, bors ízlés szerint,
- 1 mokkáskanál őrölt csemege piros paprika,
- 1 tojás,
- 1 csokor aprított petrezselyemzöld.
Tetejére:
- reszelt sajt.
Csőben sült egész karfiol elkészítése
- a karfiolt megtisztítjuk: eltávolítjuk a leveleit, a torzsa részét visszavágjuk odáig, ahol a rózsák csatlakoznak hozzá,
- ezután sós vízben, fejjel lefelé főzni kezdjük, addig főzzük amíg puha lesz, de nem szabad szétesnie,
- leöntjük róla a főzőlevet, hideg vizet engedünk rá,
- ha kézmelegre hűlt, óvatosan egy tányérra helyezzük a rózsáival felfelé,
- a sajthasábokat körbetekerjük a sonkaszeletekkel, majd óvatos mozdulattal kissé széthúzva a karfiolrózsákat, a résekbe dugdossuk,
- addig folytatjuk amíg kellően feldíszítettük, megtűzdeltük alaposan,
- az újhagyma karikákat szintén kicsit beledugdossuk a résekbe, össze vissza,
- agy kerek sütőtálra vagy tortaforma közepére ültetjük,
- a tejfölös kencét összekeverjük, jó alaposan bekenjük a karfiolt, lehet közé is juttatni, finom lesz ha befolyik a rózsák közé,
- 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 25 – 30 percig sütjük,
- az utolsó pár percben szórjuk meg reszelt sajttal és süssük pirosra.
Önállóan, vagy köretként is fogyasztható.
Nálunk kukoricás rizs volt a kísérője ennek a pompás ízű zöldségnek.
Jó étvágyat kívánok!
Néhány olvasói tipp a recept továbbgondolásához
Reich Sándorné: A múltkor én is ilyesmit csináltam csak én fasírthússal bugyoláltam be. Nagyon finom az is. Legközelebbre jó ötletet adtál, én is kivájom a torzsáját, és oda is töltök husit, és sajtot.
Nagy Tünde: Én is fasírthússal csináltam már többször, de úgy, hogy kisebb rózsákat kivágok, és a helyükre fasírthúst gyömöszölök, meg apró mini mozarellákat. De csak a fantázia szab határt annak, hogy mivel tölti az ember. Kifejezetten kisebb fej, és ritkább rózsájú karfiolból szoktam készíteni.
Nagyon köszönöm a receptet és a további ötleteket!
További karfiolos receptek
Ahány ház, annyiféle karfiolleves recept. Olvasóknál a karfiolleves rántással, tejfölösen készül, amibe vajgaluska kerül, ennek receptjét mutatom meg most.
A rakott karfiol a többi zöldséges rakott ételhez hasonlóan igen kedvelt és laktató. Ha az egyik receptjét ismerjük, akkor nyert ügyünk van, mert mindegyik egy kaptafára készül.
Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol receptet osztott meg velünk olvasónk. A fenséges ízén túl az egyszerű elkészíthetősége is mellette szól.