A csipkebogyó tea az őszi-téli időszak csodaszere, igen jól alkalmazható nátha megelőzésére is. Készítése egyszerű és csak a várakozási idő miatt hosszadalmas. A csipkebogyó köztudottan az egyik legjobb vitaminforrás. Immunerősítő hatása van, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
Csipkebogyó tea készítése
A csipkebogyót az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjthetjük. Persze nem felejtsük szemelől a gyógynövények gyűjtésének általános szabályait.
A csipkebogyó tea készítése közel sem olyan macarás mint a csipkebogyó lekváré, azaz a hecsedlié. Pár perc alatt elkészül, de a hatóanyagok kiolvadására 8-12 órát érdemes várni. Nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik.
A csipkebogyó teát az őszi-téli időszakban naponta érdemes fogyasztani. Segít a fertőzések, megfázások, nátha megelőzésében. Vércukorszint-szabályozó hatása miatt cukorbetegeknek is ajánlott, étkezés után fogyasztva egy csészével. Kismamák terhesség és szoptatás alatt is bátran fogyaszthatják. Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál csipkebogyó 2,5 dl vízhez). Dohányosoknak azért ajánlott, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezettől.
Hozzávalók
- 1 marék csipkebogyó,
- 1 liter víz,
- méz, cukor, édesítőszer ízlés szerint.
Elkészítése
- A megmosott csipkebogyókat félvevágjuk.
- betesszük egy fazékba,
- felöntjük az egy liter vízzel,
- és lassú tűzön 40-50 fokra felmelegítjük. Fontos, hogy ne legyen melegebb, mert magasabb hőfokon kimegy belőle a C-vitamin,
- ezután letakarjuk, és egy éjszakát állni hagyjuk, hogy kioldódjanak a vitamínok és ízek,
- tálalás előtt újra felmelegítjük, de szintén csak kb. 40 fokra, l
- leszűrjük,
- mézzel, cukorral vagy édesítőszerrel ízesítjük.
Csipkebogyó vitamintartalma és gyógyhatásai
A csipkebogyó leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres. Tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban. Emellett tartalmaz még A-, B-, K- és P-vitamint is, a magja pedig E-vitaminban gazdag.
Immunerősítő hatása van, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Enyhe vízhajtó. Továbbá érfalerősítő hatása is van, szabályozza az erek áteresztőképességét, ezért érszűkület, érelmeszesedés, visszérbetegségek megelőzésében és kezelésében is segíthet.
Kitűnő stresszoldó, nyugtatja az idegeket. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.
A teán kívül készíthetünk belőle gyógybort is, ami főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen.