Burgonyás kőttes, más neveken krumplis kőttes, dübbencs vagy kőttes krumpli pogácsa receptet kaptunk Wolf Mártától. A kelt krumplis pogácsa régi magyar étel, ami egy tartalmas leves után második fogásnak is kitűnő. De ünnepekre vagy akár meccsnézéshez is süthetjük, hisz jól csúszik rá a sör és a bor is.
Mutattam már az élesztő nélküli krumplis pogácsa receptjét is, ez most élesztővel, vagyis kelesztéssel készül. A kőttes név minden bizonnyal kelt tészta keltes nevéből ered.
Burgonyás kőttes hozzávalói
- 30 dkg krumpli,
- 5 dkg vaj,
- 1 teáskanál só,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 tojás a tésztába,
- 30 dkg finomliszt,
- kb. 1 dl tej,
- 2 dkg élesztő,
- a tojás a kenéshez.
Elkészítése
- a burgonyát puhára főztem,
- még melegen a vajjal áttörtem,
- kihűtöttem,
- burgonyához hozzáadtam a lisztet, sót, tojást és a tejben felfuttatott élesztőt,
- összegyúrtam,
- jól kidolgoztam,
- letakarva 30 percig kelesztettem,
- ne ijedjünk meg, hogy lágyabb tészta lesz,
- kb. 1 ½-2 cm vastagra nyújtottam,
- 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggattam,
- sütőpapírral bélelt tepsibe raktam (Kb. 30 db lesz.),
- tetejét felvert tojással megkentem,
- kevés, finom reszelt sajttal megszórtam,
- további 20 percig kelesztettem,
- előmelegített, légkeveréses sütőben, 190-200 fokon, kb. 20 percig sütöttem,
- kívül roppanós, belül lyukacsos, puha pogi.
Nagyon köszönjük Wolf Mártának a kitűnő receptet!
Tipp: Tej helyett a burgonya főzővízével is dagasztjuk.