Site icon Balkonada

Békebeli sajtos ropogós tallér (kohászropogós)

A békebeli sajtos ropogós tallér, vagy más néven sajtos tallér a gyerekkori karácsonyaink sós süteménye volt. Kicsit macerás elkészíteni, de imádtuk és testvéremmel szívesen besegítettünk a sütésbe. Nem tudom honnan ered a név, de gyerekkoromban mindig „kohász ropogósnak” hívtuk.

Legalább 20 éve nem sütöttünk már, pedig a régi sütő még mindig megvan anyukámnál. Talán még a régi receptet is megtalálnánk valahol. Turánné Szolnoki Valéria rendszeresen készíti, Ő osztotta meg a receptet is.

„Ma nem kell főznöm, sütöttem egy kis ropogtatni valót. Mindjárt dupla adagot, elég volt begyúrni.”

Békebeli sajtos ropogós/sajtos tallér hozzávalói

Sajtos tallér elkészítése

Nagyon köszönjük a receptet Turánné Szolnoki Valériának!

Jó étvágyat!

Update: Amikor a Facebookon megosztottam a receptet kaptam jópár hozzászólást. Sokan örömmel emlékeztek a régi időkre, de ezekből megtudtam azt is, honnan ered a kohászropogós elnevezés. A sajtos ropogós speciális sütőjét eredetileg kohászok készítették, ez az egyszerű magyarázata a finomság megnevezésének is.

További sós sütemény receptek

A legfinomabb ételek nem épp fogyókúrásak. A sajtos roló sem nevezhető annak, de néha azért csak megengedhetjük magunknak. A gyors és egyszerű, leveles tésztából készülő, krémmel töltött vendégvárónak biztos nem tudnak ellenállni a vendégek.

Egy vendégvárás vagy házibuli elmaradhatatlan fellépői az italok mellett a sós sütemények is. A sós aprósütemények jól megágyaznak az alkoholos italoknak. Egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, ugyanakkor nagyon hamar fogynak is. Fogadd szeretettel a legjobb sós sütemények receptjeit, amelyek vendégváráshoz is kitűnőek.

Exit mobile version