Site icon Balkonada

Alpesi erika (Erica carnea) gondozása

Alpesi erika (Erica carnea) vagy alpesi hanga laza bokrot alkotó fagytűrő cserje. Rózsaszín vagy fehér virágai tömött fürtökben, télen nyílnak. Fagytűrő növény, gondozása nem bonyolult, akár igénytelen növénynek is nevezhetjük, ennek ellenére sokaknak nem sikerül megtartani. A továbbiakban elmondom, mit kellene másképp tenni ahhoz, hogy évekig díszítse a kertet.

Alpesi erika származása

Az alpesi erika (Erica carnea) vagy alpesi hanga az erikafélék (Ericaceae) családjába tartozik. Közép-Európában őshonos. Természetes élőhelyén nem csak nyílt vidékeken, hanem ritkásabb fenyőerdőkben is találkozhatunk vele.

Gyakran keverik a vékony hangával és csarabbal is, pedig ezutóbbival még a virágzási idejük is eltérő.

Alpesi hanga jellemzése

Ismertetőjegyei: örökzöld törpecserje, kicsiny, lapos, tűszerű levelekkel rendelkezik,

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, ibolya, számtalan virágfejjel, virágai pedig fürtökben nyílnak. A virágok jellegzetessége, hogy a porzók mindig kiemelkednek a pártából.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 15 – 35 cm

Habitus: bokros, illetve párnaszerűen elterülő, részben díszes lombszín: vörösesbarna, sárgászöld, bronz

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel. A szabadban is maradhat télre, de elővigyázatosságból az edényt védőanyaggal tekerjük be.

Virágzási idő: decembertől áprilisig

Alpesi erika igényei, gondozása

Gondozása: napos vagy félárnyékos helyet igényel. Ősszel, 30 cm-es tőtávolságra ültethetjük savanyú, rododendronföldhöz hasonló talajba, melyet homokkal keverünk. A többi hangával ellentéteben ez a faj általában enyhén meszes talajon is szépen fejlődik.

Rendszeresen öntözzük, lehetőleg mészmentes vízzel. Tavasszal rododendronnak megfelelő tápoldatot adagoljunk. Ezt augusztusban 1-2 alkalommal ismételjük meg.

Teleltetése

Az alpesi erika fagytűrő növény, a szabadban, takarás nélkül áttelel. Cserépben való teleltetésnél az edényt védőanyaggal tekerjük be.

Alpesi erika szaporítása

Szaporítása roppant egyszerű, nyáron félfásdugványok földbe szúrásával szaporíthatjuk. A rendszeres öntözésről ne feledkezzünk meg.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható. Szépen mutat fagyálló tálakban, balkonládákban. Kisebb örökzöld cserjék közé ültetve színes foltot képez.

További olvasnivalók hangákról

Hanga, csarab, erika. Ahogy közeledik az ősz, egyre többször hallani a három növény nevet. De vajon ezek a szavak egymás szinonímái és ugyanarról a növényről beszélünk-e mindhárom esetben? Vagy teljesen más gondozást igényelnek? Olvass tovább és kiderül!

Az ősz egyik slágernövénye a vékony hanga vagy más néven vékony erika (Erica gracilis), a bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű félcserje. Az alpesi erikától eltérően nem viseli el a fagyokat, ezért inkább „egynyáriként” tartjuk. Gondozása annyira egyszerű, hogy szinte csak az öntözésre korlátozódik.

Tűzföldi mirtuszhanga gondozása nagyban hasonlít a fajdbogyó gondozásához. Szintén savanyú talajt kíván és feltűnő termésdíszével hosszasan díszít.

Exit mobile version