Ha már unod az almás pitét, gyors, egyszerű és finom alternatíva az almás kifli sörrel. A recept szerint sör is kerül a tésztába, ennek alkoholtartalma miatt nem kell aggódni, nem lesz sör íze, és a gyerekek is bátran fogyaszthatják.
Az alma az egyik legismertebb gyümölcs, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma 8 – 13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B- vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízben oldódó rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Rendezi a székletet: főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen hatásos. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.
Almás kifli sörrel hozzávalói
Tésztához
- 30 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 1 tojás,
- 14 evőkanál sör,
Töltelékhez
- 1 kg alma,
- 5-6 evőkanál cukor vagy méz
- őrölt fahéj.
Almás kifli sörrel elkészítése
- a tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk,
- egy órát pihentetjük (lehet a hűtőben is),
- közben elkészítjük a tölteléket,
- az almát megmossuk, a magházat eltávolítjuk, apró kockára vágjuk,
- hozzáadjuk a cukrot vagy a mézet,
- ízlés szerinti fahéjat teszünk rá,
- megpároljuk,
- hagyjuk kihűlni,
- az állásidő leteltével a tésztát négyfelé osztjuk,
- a tésztából cipókat formálunk, majd mindegyiket kerekre nyújtjuk,
- a tésztakorongokat nyolc felé vágjuk,
- megtöltjük almával,
- kifli formára feltekerjük,
- közepes hőmérsékletű sütőben aranybarnára sütjük.
Nagyon köszönjük a receptet Turánné Szolnoki Valériának!
Jó étvágyat!