Site icon Balkonada

Így lesz madárbarát a kert

A természetes kertek kedves és hasznos lakói a madarak is. A kis szárnyasok csak akkor lesznek állandó vendégeink a kertben, ha minden kényeztetést megkapnak, terülj terülj asztalkám várja őket. Csak oda járnak vissza, ahol all inclusive ellátásos wellness szállóban érezhetik magukat, ahol igazán madárbarát a kert.

Így lesz madárbarát a kert

Eleség, etetők

A télen kitett cinkegolyó, napraforgó vagy egyéb magvak kevés ahhoz, hogy egész évben szárnyasokkal legyen teli a kert. A tavasztól őszig a kis kosztosok jobban szeretik a friss élelmet. Ráadásul be is szerzik maguknak a fogukravalót. A legjobb, ha annak lehetőségét teremtjük meg, hogy a mindent megtaláljanak a kertben mi szem-szájnak ingere.

Etetésre igazából csak télen van szükségük, amikor máshol nem találnak maguknak élelmet. Madáretetőt akár virágcserép-alátétből is készíthetünk, de nagyon ötletes madáretetők kaphatók készen is.

Eleségként madárkalácsot is készíthetünk, ne felejtsük azonban szem elől, hogy a téli madáretetésnek is vannak veszélyei.

A madaraknak is szükségük van vízre is, ezért minden évszakban tegyünk ki itatót is. Télen érdemes langyos vizet kirakni és gyakrabban cserélni, mert nagy a fagyásveszély. A nyári kánikulai napokon az ivóvízen kívül fürdőhelyet is érdemes kialakítani.

Kert növényei

Kétség kívül szép a mindig gondosan nyírt fű, de egy steril kertben illúzió a csicsergő, csivitelő vendégeket várni. A buja kertben ellenben elszaporodnak a rovarok, bogarak, amik táplálékot biztosítanak madarainknak. A madarak számára vonzóbb az a kert, ahol gyümölcstermő és lombos fák, cserjék, dús aljnövényzet és alacsony bokrok találhatók.

Érdemes olyan növényeket ültetni a kertbe, melyek természetes táplálékot nyújtanak a szárnyasoknak. Pl.:

Élő- és búvóhelyek

A madarak olyan kertet keresnek maguknak, amely biztonságot nyújt a fiókák felneveléséhez is. Fontos számukra a búvóhely, ahol a fészkeik rejtve maradhatnak a rájuk vadászó állatok elől. A szabályos formára nyírt növények nem nyújtanak búvóhelyet.

Legalább a kert egy részét érdemes madárbaráttá varázsolni. Hagyjuk a fűszálakat nagyobbra nőni, sőt kegyelmezzünk meg pár gyomnövénynek is. Feketerigó, vörösbegy és énekes rigó megjelenése várható ott, ahol rovarok, csigák, giliszták bújnak meg a sűrűbb aljnövényzetben.

A kényeztetéshez a fürdő is hozzátartozik. A madarak azonban nemcsak a vízben szeretnek lubickolni, számukra porfürdő is igen fontos. A porfürdő fontos szükséglet, mert így tudják eltávolítani az apró élősködőket magukról. Porfürdőhöz tökéletesen megfelel, ha egy nagyobb cserép vagy balkonláda alátétbe finom szemcsés homokot teszünk.

Exit mobile version