A zöld spárgával töltött leveles tészta finom és egészséges. Nem mellesleg pedig gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
Spárga felhasználása
A közönséges spárga (Asparagus officinalis) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe és a spárgafélék (Aspargaceae) családjába tartozó faj. Népies nevei: csirág, nyúlárnyék.
Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. Európában a 16-17. századtól kezdve jelent meg mint termesztett kerti növény. A spárga évelő növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni.
Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. Színe alapján megkülönböztetünk halványított (halványító, vagy fehér), lila és zöld spárgát.
A növény szárát jól emészthető rostok alkotják. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Zsírtartalma jelentéktelen, nem tartalmaz koleszterint. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. 100 gramm spárga mindössze 20 kalória.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert. A keringésre is jótékony hatással van, segíti a szervezet méregtelenítését. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető. Túlzott fogyasztása nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére.
Zöld spárgával töltött leveles tészta hozzávalói
- 1 kg spárga???
- só,
- cukor,
- szerecsendió,
- bors,
- 1 csomag leveles tészta,
- 3 tojás,
- 2 dl tejszín
Zöld spárgával töltött leveles tészta elkészítése
- a spárgát megpucolom, a végét levágom, hogy ne legyen fás része, (én a zöld spárgát jobban szeretem, a fehér spárgát jobban meg kell tisztítani),
- a spárgát enyhén sós, picit cukros vízben megpárolom,
- leszűröm,
- a tepsibe terítem a leveles tésztát,
- megszórom zsemlemorzsával,
- sorba ráteszem a spárgát,
- felverem a 3 tojást,
- belekeverek 2 dl tejszínt,
- sózom,
- borsozom,
- szerecsendiót is teszek hozzá,
- a masszát ráöntöm a spárgákra,
- nekem most maradt tésztám, ezzel rácsoztam be a tetejét, de ha csak annyi van, ami a tepsibe kell, az sem baj, akkor nyitott lesz a teteje.
Nagyon köszönjük a receptet Józsa Beatrixnak!