Túróval töltött csöröge méltó befejezése lehet a farsangi fánk időszaknak. A fotóját megnézve és a receptet olvasva rögtön kívánós lettem. Még szerencse, hogy nincs itthon túró, így legalább nem kezdek hozzá csöröge sütéshez egy kiadós vacsora után.
„Még tart a farsang időszaka….gyorsan ajánlok még egy finom fánk receptet 😇 Nem az én érdemem a recept, csupán rátaláltam és elsőre beleszerettem 😃
Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire finom, feltétlenül készítsétek el!
Frissen kisülve ropogós a tésztája, mint a csörögének, az édes túrótöltelék ezen emel még egy jó nagyot, ellenálhatatlan!” – ajánlotta Illésn Nagy Mária
Túróval töltött csöröge
Hozzávalók: (Kb. 40 darab lesz belőle)
Tésztához:
- 50 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 1 mokkáskanál só,
- diónyi zsír,
- 2 dl szénsavas víz (szódavíz)
Töltelék:
- 1 kg túró,
- 4 tojás,
- 15 dkg kristálycukor,
- 2 tasak vaníliás cukor,
- csipet só,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő vagy 1 evőkanál búzadara (ha folyós állagú a töltelék, csak akkor kell bele),
- ízlés szerint mazsola.
Sütéshez: étolaj
Tálaláshoz: porcukor
Elkészítése
- A gyúródeszkára halmozzuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük a tojásokat, szórjuk a sót.
- Elkezdjük összedolgozni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a szénsavas vizet. Akkor jó a tészta állaga, ha már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.
- 5 részre osztjuk, gömbölyítjük, liszttel meghintjük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
- Amíg pihen a tészta összekeverjük a túrótölteléket.
- Ezután egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat, késfok vastagságúra, egyik felére kb. 6 adag tölteléket halmozunk, majd ráhajtjuk a másik tésztafelet.
- Tenyerünk élével lenyomogatjuk, elválasztjuk a túróhalmokat egymástól majd derelyevágó segítségével szögletes részekre vágjuk, osztjuk.
- A leeső széleket tegyük félre, a végén az összesből lesz egy 6. gombócunk 😉.
- Forrósítsunk olajat, kb. 2 ujjnyi magasságú elég.
- Ha közepesen forró, óvatosan a töltött csörögék széleit felemelve tegyük az olajba, süssük mindkét oldalát aranybarna színűre.
- Szedjük ki papírkéztörlőre.
Porcukorral megszórva kínáljuk, langyosan, hidegen egyaránt ízletes, nagyon finom.
Jó sütögetést kívánok! 🙂
Forrás: http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/item/turos-csoeroege
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!