Site icon Balkonada

Túrós kuglóf receptje

A túrós kuglóf nagyon jó alternatíva, ha unjuk már a hagyományos kuglófot. Önmagában is kitűnő, de adhatunk hozzá lekvárt vagy egy finom krémet. Kakaóval vagy kávéval is fenséges.

A kuglófot már a 17. században is ismerték Németországban és Ausztriában, különösen a polgári családok körében volt népszerű. Neve német eredetű. A szó első fele a kapucni jelentésű német die Gugel-re utal, második fele az élesztő jelentésű német Hefe szóból származik. Eredetileg kizárólag élesztős tésztával készült, de ma már a sütőporral készülő kevert tészta is gyakran kerül a kuglófsütő formába.

Legendák is kötődnek a kuglófhoz. Az egyik szerint a bibliai három királyok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Ennek megfelelően a franciák magukénak vallják. Elzászban Kougloupf formában írják.

„Egyszerű, finom, túrós, mazsolás… aki szeretné tehet a tésztájába felaprított epret vagy más gyümölcsöt, aszalt gyümölcssel is nagyon finom 😋 – ajánlja mai receptünket Illésné Nagy Mária.

Túrós kuglóf hozzávalói

Túrós kuglóf elkészítése

Ízletes, finom kevert sütemény. Adhatunk hozzá finom házi lekvárt, mogyorókrémet. Nagyon finom kávé, kakaó vagy forrócsoki mellé.

Jó sütögetést kívánok!

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illséné Nagy Máriának!

Exit mobile version