A túrós-kávés szelet egy igazán könnyű, nagyon krémes és nagyon finom sütemény. Amolyan család kedvence, amit időnként újra és újra meg kell sütni.
Túrós-kávés szelet receptje – 28 x 40 cm-es tepsihez
Isteni könnyed finomság. Érdemes másnapig várni a fogyasztásával, mert akkor az igazi, ha összeérnek az ízek.
Hozzávalók
Tésztához (1 bögre = 250 ml):
- 2 bögre búza finomliszt,
- 1 bögre kristálycukor,
- 1 bögre langyos tej,
- 1/2 bögre olaj,
- 2 db tojás,
- 15 g sütőpor (1 csomag),
- 8 g vanília cukor (1 csomag),
- 2 evőkanál kakaó,
- 1 evőkanál instant kávé.
Krémhez:
- 500 ml tej,
- 74 g vanília ízű pudingpor (2 csomag),
- 4 evőkanál kristálycukor,
- 500 g túró,
- 125 g vaj,
4 evőkanál rum (elhagyható).
Öntethez:
- 325 g tejföl (1 nagy doboz).
- 150 g étcsokoládé
Elkészítése
- A tésztához a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverem tojással, hozzáadom a folyadékokat majd a lisztel elkevert sütőport a kakaót az instant kávét a sót és alaposan eldolgozunk.
- Olajozott lisztezett tepsibe öntjük 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbával ellenőrizve készre sütjük ez kb 15-20 perc.
- A pudingot megfőzzük a tejben. Langyosra hűtöm – Folpack fóliát teszek a tetejére így nem „bőrösödik” meg.
- Hozzáadjuk a cukrot és a vajat és addig keverjük, amíg a vaj fel nem olvad.
- Belekeverjük a túrót, a rumot és sima állagú krémmé dolgozzuk.
- A krémet rákenjük a megsült és kihűtött tésztára és elsimítjuk.
- A csokoládét kisebb darabokra törjük és gőzfürdő felett, vagy akár mikrohullámú sütőben felolvasztjuk.
- Ezután rögtön belekeverjük a tejfölt és alaposan elkeverjük. Dolgozzunk gyorsan, mert a csokoládé nagyon hamar megköt.
- Az öntetet a túrós krém tetejére kenjük, majd az egész süteményt pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!