A nagymamám mindig azt mondta, hogyha krumpli van otthon, akkor nem lehet éhen halni. Milyen igaza volt. Tényleg rengeteg minden készíthető belőle. Például itt van rögtön a töltött burgonyalepény.
„Szemtelenül egyszerű, könnyű az elkészítése, rettentően finom és SERPENYŐBEN kell megsütni….ennyi az elején „dióhéjban” 😉
Az internet forgatagában találtam a receptre, azóta is gyakori vendég nálunk. 26 cm átmérőjű serpenyőben készítettem, 4 személy részére.
Kb. 40 perc alatt elkészül és ebbe már beleszámoltam a burgonya főzését is. Gyors ebéd, vacsora, vagy csak úgy éhségcsillapításra is nagyon alkalmas…😋 ” – szólj Illésné Nagy Mária ráhangoló bevezetője.
Töltött burgonyalepény hozzávalói
- 1 kg burgonya,
- 2 tojás,
- só,
- bors,
- 4-6 szelet főtt sonka,
- kb.15 dkg sajt (Karaván (füstölt) sajttal készítettem),
- 12 – 15 dkg liszt,
- kevés vaj a serpenyő kikenéséhez.
Töltött burgonyalepény elkészítése
- a burgonyát alaposan megmossuk, héjastól feltesszük főni.
- langyosra hűtjük, lehúzzuk a héját, krumplinyomón áttörjük,
- a tojásokat, sót, borsot, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy enyhén ragacsos, de összeálló masszát kapjunk,
- osszuk ketté,
- egy nagyobb méretű serpenyőt kenjünk ki vajjal és a fele adag masszát nyomkodjuk a serpenyőbe,
- erre fektessük a sonkaszeleteket,
- sajtot daraboljunk, szeleteljünk rá,
- a másik adag masszával takarjuk, fedjük be az egészet, nyomkodjuk rá, mindenhol, körben,
- tegyük a gázra és közepes hőfokon kezdjük el sütni,
- kb. 10 perc után az egészet fejjel lefelé borítsuk egy nagy méretű fedőre vagy lapos tányérra és a másik oldalával csúsztassuk vissza a serpenyőbe,
- ezt az oldalát is kb. 10 percig süssük.
- közben le is lehet fedni, lényeg, hogy lassan, és alaposan süljön, piruljon át az egész,
- fontos, hogy süljön át, mert csak akkor olvad el benne a sajt….és ez a….lényeg! 😀 többek között.
- ha elkészült csúsztassuk egy nagy méretű lapos tányérra, azonnal szeleteljük, forrón kínáljuk.
„Kovászos uborkát és fűszeres tejfölt kínáltam mellé.
A tejfölhöz, sót, őrölt borsot és áttört fokhagymát adtam, elkevertem, ennyi. Ízlés szerint érdemes fűszerezni… kóstolgatni kell közben.
Nagyon – nagyon finom, és nem győzöm hangsúlyozni, hogy borzasztó egyszerű az elkészítése.
Jó főzőcskézést és jó étvágyat kívánok!”
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!